Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A biztonság az első!

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Tóth László |  2022. június 15. 21:58

Hajdúhadházon, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképzőbázis gyakorló- és lőterén tett látogatást Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere június 15-én, szerdán. A tárcavezetőt dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és Farkas Sándor alezredes, a debreceni alakulat parancsnoka fogadta.

TOT_9579

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, valamint dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a debreceni dandár és az amerikai hadsereg 2. páncélos felderítő ezred katonáinak közös kiképzésen részt vevő katonáit látogatta meg. A járőrfeladat gyakorlására induló szövetségesek előtt a honvédelmi miniszter hangsúlyozta: „a kormány és saját maga számára is Magyarország biztonsága a legfontosabb. Ez a biztonság az önök kezében van, de ezt kiegészíti a NATO-tagság is, mely katonai szervezetnek elkötelezett tagjai vagyunk 1999 óta. Ezt az elkötelezettséget hazánk számos példával támasztja alá, melynek egyik fontos eleme a rendszeres, közös gyakorlatok végrehajtása más NATO-tagországok katonáival.”

Újságírói kérdésre válaszolva Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: hazánk biztonságát azok a katonák garantálják, akik ezen a közös, magyar-amerikai gyakorlaton is részt vesznek. „Az amerikai katonák a NATO keretein belül érkeztek Magyarországra. Hazánk elkötelezett a NATO-tagságunk irányában, így rendszeresen, évek óta részt veszünk hasonló gyakorlatokon. Ez egy különleges alkalom, hogy amerikai katonák egy szakasza Hajdúhadházon, magyar bajtársaikkal együtt, az orosz-ukrán háború fizikai közelségében is gyakorlatokat végezhetnek el.” A honvédelmi miniszter hozzátette: bízik abban, hogy a résztvevő katonák komoly élménnyel gazdagodnak és emellett a közös munkának köszönhetően szakmailag is előrelépnek.

TOT_9662

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a közös munka és kiképzés fontosságát emelte ki. Mint hangsúlyozta, az amerikai és más szövetséges katonákkal nem csak a műveleti területeken szolgálnak együtt, de rendszeresen közös, különböző méretű és feladatrendszerű gyakorlatokon is részt vesznek a magyar katonák. „Fontos az a tapasztalat, az a tudás, amit egymásól tanulhatunk. Alapvető fontosságú az is, hogy ismerjük egymás eljárásait, módszereit” - tette hozzá Ruszin-Szendi altábornagy. Mint megtudtuk: ezt segíti majd az őszi, nagyszabású „Brave Warrior 2022” elnevezésű többnemzeti gyakorlat is, ahol több ezer szövetséges katona fog közösen feladatokat teljesíteni.