Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A biztonságot és békét adó országért tennünk kell!”

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Kertész László |  2023. október 7. 8:27

A Haza minden előtt című; a 175 éves Magyar Honvédség előtt tisztelgő emlékkiállítást nyitotta meg dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára október 6-án, Nyíregyházán.

A Haza minden előtt 175 éves a Magyar Honvédség emlékkiállítás megnyitója  KLAC2320

A Kállay Gyűjteményben megnyitott kiállítás zömében első és második világháborús egyenruhákon, fegyvereken, plakátokon és újságokon keresztül hívja a nézőt egy időutazásra. A tárlat azért jött létre, hogy az emberek számára megmutassa: a katonakultúra és nemzeti kultúra már százhetvenöt éve elválaszthatatlanok egymástól. Czermann János köszöntőjében elmondta, hogy a Magyar Honvédség születése egybeforr az 1848-49-es forradalom és szabadságharccal, ezért a nemzeti gyásznapon fel kell idézni azokat az értékeket, amiket az aradi vértanúk képviseltek.

„A nemzet iránt érzett alázat és a hősi helytállás mellett megtanították, hogy a biztonságot és békét adó országért tennünk kell. A honvédelem ügye ahogy a múltban, úgy a jelenben is nemcsak a katonáké, hanem minden magyar állampolgáré. Nyíregyháza városa különösen szép példája a katonai múlt és a jelen összekapcsolásának, a honvédség és civil társadalom összefonódásának. A helyőrség több mint százötven éves múltja során gazdag hagyatékkal járultak hozzá a város történelméhez, gyarapították a tárgyi és szellemi örökségét” – fogalmazott a helyettes államtitkár.

A Haza minden előtt 175 éves a Magyar Honvédség emlékkiállítás megnyitója  KLAC2376

Czermann János a várossal kapcsolatban kiemelte, 2018-ban az országban először itt indult el a területvédelmi tartalékos rendszer kiépítése, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred létrejöttével.

„Mára a területvédelmi erők hét ezrede a Magyar Honvédség szerves és nélkülözhetetlen részévé vált. Tartalékos katonáinknak fontos szerepe van abban, hogy a honvédség hitelesen tudja közvetíteni katonakultúránkat, amit itt Nyíregyházán többek között a Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ segítségével teszünk” – hangsúlyozta. A tárogató szó kíséretében megnyitott kiállítást elsőként tekintették meg – a helyi általános és középiskolások mellett – a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium kadétjai.

A tárlat november 26-ig látogatható.