Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Geoinformációs szakmai napok a Bálnában

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Horváth Sztaniszláv és Szakál Szebáld |  2023. október 7. 7:27

Geoinformációs Szakmai Napok: a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat vezetői, a Magyar Honvédség csapattérképészei és felderítői, valamint a HM Zrínyi Nonprofit Kft. vezetői és szakértői Budapesten üléseztek október 4-5. között.

2023.10.04_balna_terkep_szakmainap 14

„Rendezvényünk elsődleges célja, hogy a HM Zrínyi képességeit, kapacitásait, lehetőségeit megismertethessük” – ezekkel a szavakkal köszöntötte Kulcsár Gábor, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. ügyvezetője a Geoinformációs Szakmai Napok elnevezésű, kétnapos katonatérképész-szakmai rendezvény vendégeit a Bálna Honvédelmi Központban, október 4-én, szerdán. Felsővezetői tájékoztatójában bemutatta az alapvetően a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség eseményeiről tudósító, negyvenöt munkavállalóval dolgozó kommunikációs ágazatot, a kiadót, a nyomdát, valamint részletesen beszélt a mintegy száz embert foglalkoztató térképészeti ágazatról.

„Ezt a százfős ágazatot már divíziónak hívjuk, mert annyi a bővülés és feladat, hogy már divizionális szerkezetben működnek. Fontosnak találtuk, hogy minden felsővezető láthassa, hogy milyen munkát végzünk, valamint széleskörű információt kapjon a lehetőségekről” – hangsúlyozta Kulcsár Gábor az évente megrendezni kívánt esemény célkitűzését.

2023.10.04_balna_terkep_szakmainap 9

Zboray Zoltán, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. Geoinformációs Divíziójának geoinformációs és légiképesség-fejlesztési igazgatója által tartott szakmai előadásában ismertette az állami fenntartású vállalat szerteágazó geoinformációs és légiképesség-fejlesztési tevékenységét. A térképészeti részleg vezetője felidézte: 2001-től a katonai térképészet két szervezetben, de egy objektumban dolgozott a HM Zrínyi Nonprofit Kft. Szilágyi Erzsébet fasori objektumában, de huszonkét év után már újra egy szervezet alá tartozik.

Az elmúlt időszak egyik leglényegesebb változását az jelentette, hogy idén megszűnt a Magyar Honvédség és a társaság közötti közvetítő szerv, így már közvetlen kapcsolatban állnak a megrendelőikkel. A szakember ismertette a teljes térképészeti vertikum felépítését, működését, valamint bemutatta a Geoinformációs Bizottság elnevezésű szakmai felügyeleti szervet, amely elsődlegesen a HM Zrínyi Nonprofit Kft. geoinformációs feladatait tervezi és priorizálja. A geoinformációs és légiképesség-fejlesztési igazgató az elmúlt időszak szervezeti változásairól, azok jogszabályi hátteréről, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. geoinformációs feladatairól és hatásköreiről, a munkavégzés jogszabályi környezetéről, valamint az elsődlegesen az orosz-ukrán háború miatt megváltozott biztonságpolitikai-munkavégzési kontextusról is átfogó tájékoztatást adott.

2023.10.04_balna_terkep_szakmainap 3

„A HM Zrínyi Nonprofit Kft. a honvédelmi térképészeti támogatásért felelős szervként országos illetékességgel alapvető feladatának tekinti a honvédelemért felelős miniszter felelősségi körébe tartozó földmérési és térképészeti állami alapfeladatok és állami alapmunkák koordinációját, tervezését, végzését és végeztetését. Gondoskodik a honvédelem térképellátásához szükséges digitális távérzékelési, geodéziai, térinformatikai feladatok végrehajtásáról, miközben ellátja a honvédelmi földmérési és térképészeti tevékenység tekintetében a jogszabályok, közjogi szervezetszabályozó eszközök előkészítését és véleményezését is” – részletezte. Kitért arra is, hogy a geoinformációs divízió létrehozza, fenntartja és szolgáltatja a honvédelmi célú térképi adatbázisokat, illetve végrehajtja a miniszter hatáskörébe tartozó állami topográfiai térképi adatbázisok minőségbiztosítását is.

„Elsődleges feladatunk az új és meglévő haditechnikai eszközök működtetésének, üzemeltetésének térképészeti-geoinformációs támogatása” – hangsúlyozta Zboray Zoltán, majd arról is beszélt, hogy a légiforgalmi térképek és atlaszok készítése egyre nagyobb hangsúlyt kap, a geoinformációs divízió tovább bővíti Magyarország légiközeledési terep- és akadályadatbázisának létrehozásával és fenntartásával kapcsolatos feladatait. „Gyakorlatilag ehhez a teljes országot szisztematikusan be kell járnunk” – fogalmazott, majd felidézte: a „Nyitott Égbolt” (Open Skies) nemzetközi szerződésben vállalt feladatokat hazánk 1992 óta látja el.

„A légifényképészek országosan egyedülálló tudással rendelkeznek, generációkról generációkra adták át a tudásukat a fiatalabb nemzedéknek. Az ő munkájuk sokkal több összetevőből áll, mint a drónpilóták feladatvégrehajtásból. A légifényképező repülések során több kapcsolattal, együttműködéssel, háttértudással kell rendelkeznie a szakszemélyzetnek,” – magyarázta.

08_HSZ1926-Enhanced-NR

A Geoinformációs Szakmai Napok szerdai nyitórendezvénye kötetlen tanácskozással ért véget; a csütörtöki ülésnapon a szakmai előadásoké volt a főszerep.

„A szervezeti átalakítást követően ismét létrejött az egységes magyar katonai térképészet, amely sikerrel tudja támogatni a Magyar Honvédség egésze előtt álló feladatokat” – ezt már Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese mondta a geoinformációs konferencia meghívott vendégeinek tartott köszöntőjében. A katonai elöljáró szerint a Magyar Honvédségben rendszeresítésre kerülő új haditechnikai eszközök új geoinformációs igényeket támasztanak, amelyek megoldásai nélkülözhetetlenek a kialakult nemzetközi helyzet, a biztonsági kihívások, valamint az orosz-ukrán háború eszkalációjára adott válaszok esetében. A geoinformációs adatokat a honvédség részére egyre gyorsabban, egyre pontosabban, egyre sűrűbb változáskövetéssel kell biztosítani, ehhez pedig nélkülözhetetlen, hogy lássuk, mire van szükség rövid, közép és hosszútávon – jelentette ki Kajári Ferenc vezérőrnagy.

„Időszerű és alapvető fontosságú, hogy a szükséges adatokat, információkat előállító és felhasználó szervezetek minél szorosabb kapcsolatban legyenek egymással, a felhasználói oldalon tisztán lássák a HM Zrínyi képességeit, illetve, hogy a kapcsolatok erősödjenek valamennyi résztvevő között” – fogalmazott a vezérőrnagy, aki hangsúlyozta: a katonai feladatok végrehajtása során már a történelem kezdetétől fogva kiemelt jelentőségűnek számított a terep, a térképészet ismerete.

A Honvéd Vezérkar főnökének helyettese üdvözölte, hogy az eddigi 2D környezet helyett egyre inkább a 3D környezet megjelenítése, modellezése, azok szimulációs környezetbe történő integrációja, az ehhez szükséges légiképesség kialakítása, teljes országos új domborzatmodell, felszínmodell, ortofotó adatbázis elkészítése vált a katonai térképészeti divízió egyik prioritásává. „Ez a fajta szolgálati tevékenység felértékelődött. Egyre többet hallunk a drónokról, automatizált rendszerekről, vezetésirányítási rendszerekről. Ezek a megfelelő geoinformációs-térinformatikai alapadatok nélkül azonban nem tudnának működni” – szögezte le.

02_HSZ1795-Enhanced-NR_1

A felhasználói és támogatói vonal közötti kapcsolat megerősítését célzó szakmai programsorozat a HM Zrínyi Nonprofit Kft. Térinformatikai, Felmérő, Távérzékelési osztályainak, valamint a csapattérképészek bemutatkozásaival, szakmai előadásaival zárult. A kétnapos szakmai rendezvényen – mások mellett – részt vett Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára, dr. Czermann János, a HM stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára is.