Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elszállították a betonromboló gránátot

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Füzes Judith |  2023. október 6. 16:07

Elszállították a XII. kerületi Kiss János altábornagy utcában előkerült második világháborús betonromboló gránátot a Magyar Honvédség tűzszerészei október 6-án, pénteken délelőtt.

„A feltételezett robbanótest közműépítési munkák során került elő október 2-án, hétfőn. Gyurits Tibor zászlós, a helyszínre kiérkező tűzszerész járőrparancsnok még aznap megállapította, hogy egy szovjet, 203 milliméteres betonromboló gránátról van szó, kilőtt állapotban. A veszélyességi fokát azonban nem tudta megállapítani, ehhez szükség volt állampolgári korlátozások bevezetésére” – mondta Horváth Csaba alezredes, az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred parancsnokhelyettese a budapesti XII. kerületi Kiss János altábornagy utca 29. házszám alatti társasház kertjében előkerült második világháborús betonromboló gránát állapotfelmérésének megkezdése előtt.

A hatóságok egy mintegy kétszázötven méterű sugarú körben lezárták az érintett területet és közvetlen szomszédságát, az ide tartozó, mintegy négyezer lakónak otthont adó lakásokat kiürítették. A tűzszerészek ezt követően kezdték meg a 116 kilogrammos, szovjet típusú, minden bizonnyal Budapest 1944-es és 1945-ös ostromakor, egy szovjet ágyútarackból kilőtt rombológránát állapotfelmérését, amelynek során megállapították: a robbanószerkezet mozgatható állapotú, így a délutáni órákban el is szállították a helyszínről a Magyar Honvédség egyik kijelölt robbantási-megsemmisítési helyszínére.

_DSC0063

„Az eljárás ilyenkor az, hogy a tűzszerész kollégák kiemelik az eszközt az árokból, ahol megtalálták és pontosan meghatározzák az eszköz veszélyességi fokát. Ennek megfelelően határozzák meg a további teendőket” – tette hozzá Horváth Csaba alezredes. A parancsnokhelyettes egyúttal azt is elmondta, hogy az ilyen eszközöket kizárólag nagyon indokolt esetben hatástalanítják a helyszínen, mert ez jelentős biztonsági kockázattal jár.

„A robbanóeszköz súlya 116 kilogramm, és mintegy 25 kilogramm robbanóanyagot tartalmaz. Mivel közvetlenül egy épület alapjai mellett találták meg, a nem várt robbanás esetén minden bizonnyal romba döntené az adott épületet, de a környező épületekben is komoly statikai kárt okozna” – mondta az alezredes.

Második világháborús betonromboló gránát viszonylag ritkán kerül elő Magyarországon, tavaly azonban szeptemberben szintén a XII. kerületben, augusztusban pedig a II. kerületben találtak ilyen típusú robbanóanyagot.

Címkéktűzszerész