Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Boeing dolgozza ki az AWACS-ek modernizációs programját

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. május 31. 11:28

Az amerikai Boeing vállalat a napokban megrendelést kapott, hogy a közeljövőben dolgozzák ki mind a NATO, mind az Egyesült Államok E–3 Sentry légtérellenőrző flottájának modernizációs programját. A Defense Aerospace információi szerint az üzlet értéke elérheti a 368 millió dollárt.

A munkálatokat tervek szerint a massachusettsi Hanscom légibázison hajtják végre. A megrendelés szerint a Boeing új légtérellenőrző rendszereket épít be, illetve azok integrálását is végrehajtja a már meglévő berendezésekkel.

A vállalat mind a NATO, mind az USA légierejének AWACS flottájából egyelőre csak egy-egy példányt modernizálna, melybe a berepülések és a személyzet kiképzése is beletartozik. Ezeken felül, új fedélzeti berendezések és avionika kerül a gépekbe, illetve megújulnak az operátorok munkahelyei is. Tervek szerint az első NATO gép modernizációját 2013 harmadik felében, míg az Egyesült Államok repülőgépét 2014-ben kezdik meg.

A munkálatok végét a Boeing 2015 végére ígéri. Vélhetően a 2 E–3-as modernizálását követően szerződés születik az összes NATO és az USA légtérellenőrzőinek fejlesztéséről is. A NATO összesen 17 darab E–3-ast üzemeltet, melyek a németországi Geilenkirchenben, az Egyesült Államok pedig 32 AWACS-et üzemeltet, melyek az oklahomai Tinker, az alaszkai Elmendorf, illetve Japánban, a kadena légibázison állomásoznak.

1595936459