Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hősök emléke a dandárnál

Szöveg: honvedelem.hu / bocskaidandar.hu |  2012. május 31. 11:56

Idén májusban is megemlékezett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár azokról a katonákról, akik életüket áldozták hazájukért és a nemzet függetlenségéért. A hősök napja alkalmából a debreceni Honvédtemetőben rendezett koszorúzási ünnepségen Varga István alezredes mondott beszédet.

1595936460
Az eseményen a társ- és civil szervezetek mellett korhű egyenruhában vettek részt – a Honvédség és Társadalom Baráti Kör közreműködésével – a Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjai, közöttük a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium diákjai is.

Varga István alezredes beszédében felelevenítette a hősök napjának történetét, majd a II. világháború végétől az új évezredig terjedő korszakot, amikor nem volt hivatalos ünnepe a hazájukért életüket áldozó magyar katonáknak.

A Bocskai-dandár megbízott törzsfőnökhelyettese ezután az alakulat hagyományőrző szándékairól beszélt: „Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is kimutatja ezt a törekvést. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör szervezésében katonáink a civil szférával összefogva nagyszabású hadisír-gondozási programba kezdtek, amelynek eredményét máris láthatjuk itt, a Honvédtemetőben. Feladatunk, hogy tisztelegjünk a hősök előtt, nemcsak az év egy napján, hanem mindegyiken, nemcsak megemlékezésekkel, de jól megszervezett munkával is. A dandár állománya ezt teszi. Továbbra is arra fogunk törekedni, hogy az itt nyugvó hősök emlékét és a hagyományokat méltó módon őrizzük meg" – fejezte be beszédét Varga alezredes.

1595936460
A megemlékezés végén a „Haldokló oroszlán" szobránál az emlékezés koszorúját helyezte el Kocsis Róbert, a Hajdú-Bihar megyei Közgyűlés alelnöke, dr. Fauszt Zoltán, Debrecen  aljegyzője, Varga István alezredes, Rácz Károly mérnök őrnagy, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ parancsnokhelyettese, Papp Ferenc tűzoltó alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság osztályvezetője, Aszalós Sándor tűzoltó alezredes, a Debreceni Katasztrófavédelmi Kirendeltség képviselője, Majoros László nyugállományú mérnök ezredes, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének megyei elnöke, Halmai Péter, a Magyar Tartalékosok Szövetségének Hajdú-Bihar megyei alelnöke, valamint Kiss Csaba nyugállományú százados, a Bocskai István Bajtársi Egyesület titkára.

A koszorúzási ünnepség a Magyar Takarodó hangjaival zárult.

Fotó: Nagyné Tóth Erzsébet őrvezető