Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A bizalom, a megértés, a két- és többoldalú együttműködés vezethet sikerhez

Szöveg: kormany.hu |  2012. május 31. 10:50

A 4. Kétoldalú Magyar−Olasz Nemzeti Fegyverzeti Igazgatók Találkozóját tartották meg Budapesten május 23-án és 24-én. Claudio Debertolis altábornagy, olasz védelmi főtitkár és az általa vezetett delegáció Márki Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára meghívására látogatott hazánkba.

A találkozó célja a két ország nemzeti fegyverzeti igazgatói között 2010-ben kialakított aktív bilaterális kapcsolat továbberősítése, valamint az aktuális hadfelszerelési és védelmi ipari együttműködés kérdéseinek megvitatása volt.

A delegációt május 23-án ünnepélyes keretek között fogadta Hende Csaba honvédelmi miniszter. Az eseményen részt vett Maria Assunta Accili, Olaszország budapesti nagykövete és Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius.

1595936458
A fegyverzeti igazgatók találkozója első napjának az MH Altiszti Akadémia adott otthont. A felek a csobánkai bázison megismerhették az akadémia múltját és jelenét. Később statikus és dinamikus bemutatón megtekintették a Magyar Honvédség C–IED- és tűzszerészképességeit, majd az akadémia szentendrei bázisán folytattak hivatalos megbeszélést.

Megnyitójában Márki Gábor hangsúlyozta: csak a kölcsönös bizalom és megértés, a két- és többoldalú együttműködés, az „Okos Védelem" vezethet a kívánt sikerhez. Válaszában Debertolis altábornagy kiemelte, hogy a kiváló olasz−magyar kapcsolat jó alapot képez a további gyümölcsöző együttműködéshez, és jelezte, hogy minden lehetőséget megragad a közös siker elérése érdekében.

A találkozó kiemelkedő eredménye, hogy – összhangban a HADIK-tervvel – 2012 második félévében – a két ország meghatározó védelmi ipari szereplői részvételével − Védelmi Ipari Konferenciát rendez hazánk.

Az ülés végén a felek megegyeztek abban, hogy a leginkább időszerű kétoldalú kérdések megvitatása, valamint az együttműködés további elmélyítése érdekében évente találkoznak egymással.

A program második napján Debertolis altábornagyot udvariassági látogatáson fogadta Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, valamint Hidvéghi Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára.

A látogatás az MH Pápa Bázisrepülőtéren fejeződött be, ahol a résztvevők megtekintették a NATO Légiszállítást Kezelő Ügynökség (NAMA), valamint a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) képességeit és tájékoztatást kaptak a NATO Stratégiai Légiszállítási Képességről (SAC).

1595936459