Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A BT jóváhagyta az Afrikai Unió csapatnövelését Szomáliában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 24. 11:57

Az ENSZ Biztonsági tanácsa február 22-én, szerdán egyhangúlag megszavazta, hogy a Szomáliában a jelenlegi 12 ezerről 17 731 főre emeljék az Afrikai Unió (AU) katonáinak létszámát.

A testület mind a 15 tagja által megszavazott határozat felhatalmazta az AU egységeit, hogy támadást indítsanak az as-Shabaab iszlamista militáns szervezet ellen, foglaljanak el területeket és jelentősen megnövelte a kontingens költségvetését.

A határozatot Nagy-Britannia készítette elő egy Londonban megtartott konferencián, amelynek célja Szomália ideiglenes kormányának megerősítése volt. Az ország déli részében állomásozó kenyai csapatok mostantól az Afrikai Unió egységeinek (AMISOM) közös parancsnoksága alá kerülnek, az as-Shahaab baidoai (baydhaboi) központját elfoglaló etióp erők viszont nem.

Szomáliában immár több mint két évtizede nincs központi kormányzata, az al-Kaidával szövetséges as-Shabaab fegyveresei és más militáns szervezetek az ország egyre jelentősebb területeit vonják az ellenőrzésük alá. Az AMISOM tavaly óta nyújt támogatást a szomáliai ideiglenes kormánynak.

CímkékENSZ