Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Békefenntartásért” szolgálati jelet kaptak

Szöveg: Bártfai László őrnagy |  2012. február 24. 10:53

Horvát, albán és montenegrói katonák részére adott át „Békefenntartásért” szolgálati jeleket dr. Ruszin Romulusz ezredes, az MH Tartományi Újjáépítési Csoport parancsnoka február 20-án Afganisztánban, a Camp Pannonia táborban.

A „Békefenntartásért" szolgálati jel minden nemzet katonáit megilleti, akik Magyarország érdekében teljesítenek szolgálatot. Az esemény azért is volt fontos a magyarokkal együtt szolgáló katonák számára, mert azt jelzi, hogy hamarosan véget ér hat hónapos afganisztáni missziójuk. A horvát, az albán és a montenegrói katonák joggal és büszkén viselik a kitüntetést, mert szolgálatukkal nagyban hozzájárultak a magyarok vezette tartományi újjáépítési csoport tizenegyedik váltásának sikeres működéséhez.

1595931959
A kitüntetések átadásakor Ruszin ezredes megköszönte a katonák áldozatos munkáját, illetve azt, hogy távol a hazájuktól és családjuktól a szolgálatteljesítés volt számukra az elsődleges feladat. Mint elmondta: az élet a műveleti területen szolgáló összes katonától megköveteli, hogy mentálisan és fizikálisan is rendben legyen.

Az ünnepségen elhangzott: a mai aszimmetrikus hadviselés szinte kötelezően előírja, hogy a nemzetek katonákat küldjenek a háborúk sújtotta térségekbe, hogy ott megteremtsék a béke alapjait. Montenegró, Albánia és Horvátország ehhez adott most nagy segítséget Magyarországnak és az MH Tartományi Újjáépítési Csoportnak. 

„Vallom, minden katona életében kell lennie egy olyan pillanatnak, amikor emelkedetten mondja ki azt, hogy ő szolgált külföldön. Ez az a pillanat, amely megmarad később is az emlékezetben. Tudom, hogy az otthon jelenti a katonának is a biztonságot, ezért is kívánok most önöknek mielőbbi sikeres hazatérést" – mondta a PRT magyar parancsnoka.