Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Bundeswehr önjáró tarackágyúkat küld Afganisztánba

Szöveg: Háború Művészete |  2010. április 15. 12:46

Németország „amilyen gyorsan csak lehet” két PzH 2000 típusú önjáró tarackágyút küld Afganisztánba, az ott állomásozó német erők védelmének megerősítése céljából a tálib fegyveresekkel szemben. A hírt Karl-Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszter jelentette be szerdán az Afganisztánban állomásozó német ISAF erők Mazar-e Sharifban található katonai bázisán.

A védelmi miniszter hozzátette, hogy a német katonák TOW harckocsi elhárító rakétakomplexumokat is kapnak a közeljövőben.

Mindezeken túl Németország néhány Marder típusú lánctalpas páncélozott szállító harcjárművet is átirányít Afganisztánba. Napjainkban a német ISAF kontingens állományában négy Marder található, amelyeket 2009-ben Mazar-e Sharifból átirányítottak Kunduzba, ahol aktiválódtak az ellenséges fegyveresek.

Korábban Hellmut Königshaus képviselő, a német haderő ombudsmanja javasolta, hogy az afganisztáni német erők megerősítésére küldjenek Leopard 2 típusú harckocsikat. Ez a kezdeményezés azonban hatalmas ellenállásba ütközött úgy a szárazföldi erők parancsnoksága, mint a védelmi miniszter és Németország kancellárja, Angela Merkel részéről is.

Zu Guttenberg egyenesen abszurdumnak nevezte az elképzelést emlékeztetve arra, hogy a 65 t tömegű Leopardokat nem tudják alkalmazni Afganisztán északi részén.

A PzH 2000 önjáró tarackágyú tömege teljes felszereléssel együtt 56 t.

A német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) konzorcium által gyártott PzH 2000 mintegy 40 km-es távolságból, 20-30 m-es pontossággal képes a célokat megsemmisíteni. Néhány ilyen önjáró tarackágyú már szolgál Afganisztánban a holland ISAF erők állományában, az ország déli részén.

Az afganisztáni német kontingens megerősítéséről azok után lángolt fel a vita, hogy április 2-án, a tálibok ellen folytatott harcok során három német katona életét vesztette, további nyolc pedig különböző súlyosságú sérüléseket szenvedett. A tálib fegyveresek megsemmisítettek egy Dingo típusú páncélozott gépjárművet is.

Ezután az incidens után a német védelmi miniszter először ismerte el nyilvánosan, hogy Afganisztánban „egyszerűen fogalmazva, háború zajlik".

1595900140

Marder 1A3