Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország bővíti Fekete-tengeri flottáját

Szöveg: Háború Művészete |  2010. április 15. 13:35

Orosz haditengerészeti forrásokból a napokban került nyilvánosságra , hogy Oroszország legalább még négy fregatt, valamint négy dízel-elektromos tengeralattjáró hadrendbe állításával tervezi modernizálni a Fekete-tengeri flottáját az elkövetkezendő öt éven belül.

Orosz katonai szakértők szerint elérkezett az idő a haditengerészeti flotta modernizálásához, így ezek az új hadihajók váltanák fel a már kiöregedett, több mint 30 éves hadihajóikat, amelyek többnyire már abba a korba léptek, hogy mondhatni alkalmatlanná váltak a haditengerészeti szolgálatra. Ezen hadihajók fenntartása, valamint javítása hatalmas összegeket emészt fel, így további üzemeltetésük nem gazdaságos. Ezen kiselejtezésre váró hadihajók közé tartozik az 1969-es építésű Ocsakov romboló, továbbá egy 1982-ben vízre bocsátott tengeralattjáró is, amelyeket nem sokkal később követi a Kercs romboló és számos más támogató hajó is.

Tervek szerint az első új építésű hadihajó, amely legkorábban hadrendbe állhat a flottánál, az valószínűleg a szentpétervári hajógyárban épülő Admiral Gorskov fregatt,

valamint az Admiralitás hajógyár Lada-osztályú Szevasztopol tengeralattjáró lesz, azonban ezek a hadihajók jelenleg még építés alatt állnak.

Oroszország szükségét érzi, hogy fenntartson egy ütőképes, bármikor bevethető haditengerészeti flottát a Fekete-tenger, valamint a Földközi-tenger térségében is, nemcsak a saját országának a védelme érdekében hanem, hogy felvegye a harcot a térségben folyó tengeri kalózkodás, valamint a drogkereskedelem ellen.

Hajóik többsége folyamatosan haditengerészeti hadgyakorlatokon (Black Sea Harmony, Operation Active Endeavor) vesz részt a Fekete-tenger térségében, amelyeken begyakorolják a terrortámadások elleni harcot is. Azonban Oroszországnak óvatosan kell kezelnie ezeket a hadműveleteket, ugyanis az 1997-ben Ukrajnával megkötött megállapodás határokat szab a Krím-félsziget térségében folytatott orosz jelenlétnek.