Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hamász kivégzés az elnök jóváhagyása nélkül

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. április 15. 14:14

A Hamasz palesztin iszlamista mozgalom kivégzett két palesztin férfit, akit egy gázai katonai bíróság bűnösnek talált Izraellel való együttműködésben – közölte csütörtökön egy Hamasz-párti weboldal és egy palesztin emberi jogi szervezet. Ez volt az első eset, hogy a Hamász kivégzéseket hajtott végre, amióta három évvel ezelőtt átvette a teljes ellenőrzést a Gázai övezet fölött.

Az elítélteket még hajnal előtt agyonlőtték, majd holttestüket a gázai Sifa kórházba vitték – közölte az al-Mizán jogvédő szervezet, amely Mohammed Iszmáil és Nászer Abu Fre néven azonosította a két férfit.

A londoni központú Amnesty International (AI) és más emberjogi szervezetek már számos alkalommal figyelmeztették a Hamászt, hogy ne hajtsa végre az Izraellel való együttműködés címén kirótt halálos ítéleteket. Az AI szerint a Hamász vezette katonai bíróságok eljárásai nem felelnek meg a nemzetközi jogi előírásoknak.

A palesztin törvények értelmében a halálos ítéletek csak a palesztin elnök jóváhagyásával hajthatók végre. A Hamász viszont nem ismeri el Mahmúd Abbász elnökségét, és a kivégzésekkel is kihívást akar intézni Abbász tekintélye és fennhatósága ellen. Az elnök a maga részéről tartózkodik attól, hogy jóváhagyja az irányítása alatt álló Ciszjordániában főbenjáró vétségek miatt kiszabott halálos ítéletek végrehajtását.

Címkékjog