Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Csendes-óceáni Flotta három hajója Hawaiira tart

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. június 16. 17:27

Oroszország Csendes-óceáni Flottájának három hajója 2012. június 13-án kihajózott Vlagyivosztok kikötőjéből és a Hawaii-szigetek felé vette az irányt. A hadihajók a RIMPAC-2012 (Rim of the Pacific Exercise) többnemzetiségű haditengerészeti gyakorlaton fognak részt venni.

A gyakorlat aktív szakasza – a manőverek – július 11-én kezdődnek és augusztus 2-ig tartanak. A gyakorlaton 23 ország 45 hadihajója vesz részt. A Keleti Katona Körzet sajtószolgálatának információja szerint jelenleg a „Marsall Pantelejev" (valószínűleg a tengeralattjáró elleni hadviselésre specializált Udaloj-osztályú Admiral Pantelejevről van szó), a Borisz Butoma tankerhajó, valamint a Fotij Krilov mentőhajó tart az Egyesült Államok irányába.

Az első RIMPAC gyakorlatra 1971-ben került sor az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland részvételével. Az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália ez idáig minden RIMPAC gyakorlaton részt vett. A gyakorlat rendszeres résztvevői: Japán, Dél-Korea, Nagy-Britannia, Franciaország, Thaiföld, Szingapúr, Malajzia, Chile, Kolumbia, Peru, Indonézia és Hollandia. Oroszország a korábbi megfigyelői státusza után első alkalommal lesz aktív résztvevő.