Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztán továbbra is a NATO bocsánatkérésére vár

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 16. 16:19

A pakisztáni külügyminiszter június 14-én, csütörtökön újból kijelentette, hogy országa változatlanul bocsánatkérést vár azért a tavaly őszi, amerikai NATO-erők által végrehajtott támadásért, amelyben kéttucat pakisztáni katona halt meg az afgán-pakisztáni határnál.

„Pakisztán továbbra is feltétel nélküli bocsánatkérést vár és biztosítékot arra nézve, hogy ilyen jellegű incidens nem lesz többé" – jelentette ki Kabulban Hina Rabbani Hár pakisztáni külügyminiszter.

A téves támadás nyomán, amelyhez szakértők szerint mindkét fél hibái hozzájárultak, Pakisztán lezárta az afganisztáni NATO-erők számára létfontosságú szárazföldi utánpótlási vonalat, így most csak légi úton, Közép-Ázsián keresztül juthat el rendeltetési helyére az utánpótlás.

Az Egyesült Államok már többször követelte az olcsóbb és folyamatosabb ellátást lehetővé tevő, Karacsi kikötőjéből induló szárazföldi útvonal újranyitását. Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök májusban bejelentette, hogy az erre vonatkozó elvi döntés már megszületett Iszlámábádban, s már csak a diplomatáknak kell megállapodniuk róla az Egyesült Államokkal.

A pakisztáni utánpótlási útvonal egyre nagyobb jelentőségre tesz szert a külföldi csapatok 2014 végéig tervezett kivonásának közeledtével. Washington azonban mindeddig elutasította Iszlámábád bocsánatkérésre vonatkozó követeléseit.

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter emellett a múlt héten ismét azt hangoztatta, hogy fogytán van az Egyesült Államok türelme, amiért a tálib szélsőségesek továbbra is biztonságban érezhetik magukat Pakisztánban, ahonnan afganisztáni támadásaikat indítják.