Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A doni áttörésre emlékeztek Budapesten

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. január 12. 17:18

A Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg 1943. évi Don menti hadműveleteinek 65. évfordulója alkalmából emléktábla-koszorúzási ünnepséget tartottak szombaton Budapesten, majd bemutatták Bajor Péter és Szabó Péter közös könyvét Requiem egy tábornokért – Legeza János élete, doni naplója és más feljegyzései címmel.

Lugosi József, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgató-helyettese a koszorúzáson elmondta: nem a katonák, hanem a rossz állami döntés volt a 2. hadsereg vereségének oka. A katonák halálát “nem boríthatja a feledés homálya" – mondta.

Bajor Péter és Szabó Péter Requiem egy tábornokért – Legeza János élete, doni naplója és más feljegyzései című könyvét méltatva Szakály Sándor történész elmondta: ez az első kötet, amely egy főtiszt korabeli feljegyzéseit tartalmazza a Donnál történt eseményekről.

Bajor Péter a bemutatón hangsúlyozta: minden úgy szerepel a könyvben, ahogyan azt Legeza János tábornok leírta.

Hatvanöt éve, 1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, amelynek során szinte teljesen megsemmisült a 200 ezres 2. magyar hadsereg.

Legeza János vezérőrnagy (1889-1953) a magyar 2. hadsereg VII. hadtestének parancsnoka volt 1943 januárjában, a szovjet támadás idején. A Dalmáciában született, olasz anyanyelvű Legeza János két világháborút is megélt, a most kiadott kötetben helyet kaptak az első világháborúról leírt gondolatai is.