Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A doni hősökre emlékezve

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. január 26. 15:49

Megkezdte emlékmenetét a XXIII. Doni Hősök Emléktúra Hajdú menetszázada. Mintegy nyolcvan fő a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium udvaráról indult útjára, január 26-án, csütörtökön, a reggeli órákban.

„Nyolcvan évvel ezelőtt, 1943. január 12-én és 13-án történt az a katonai esemény, amely mélyen beírta magát a magyar hadtörténelembe és a magyar családok életébe. Olyan hadiveszteséget okozott a doni áttörés, illetve a doni harcvonal összeomlása ebben az időszakban, vagyis az a támadás, amelyet a Szovjetunió Vörös Hadserege mért az akkori második magyar hadseregre, amely nem csak veszteségeinél fogva, hanem egyáltalán a szovjet hadszíntér borzalmaival együttesen, szinte minden családot érintett” – mondta Fekete András őrnagy, a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatóhelyettese a XXIII. Doni Hősök Emléktúra Hajdú menetszázadának ünnepélyes útba indításakor. Mint fogalmazott: számos katonaelődünkről még továbbra sem tudni, hogy és miként vesztette életét a Voronyezs körzetében vívott harcok során, sokukat jelöletlen sírokban temették el, miközben a mintegy kétszázezer főből álló, a Don vidékére 1942-ben kivezényelt magyar 2. hadsereg „méltatlanul ítéltetett” meg a második világháború után kiépült kommunista-szocialista rendszerben.

A menetszázad parancsnoka arra emlékeztette a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium kijelölt katonai, civil és növendéki állományát, a Honvéd Kadét Programokban tanulmányaikat folytató kadétokat, a Magyar Tüzér Egyesület és a hazai, illetve külföldi katonai hagyományőrző csoportok tagjait, hogy a debreceni honvéd középiskola már tizenegyedik éve szervezi meg az Országos Doni Hősök Emlékmenet Hajdú menetszakaszát.

20230126_Doni_Emléktúra (1)

„Mindannyiszor bebizonyította az iskola diáksága és a menetszázad állománya, hogy méltóképpen tud fejet hajtani és emlékezni a hősökre. Külön öröm, hogy a menetszázadhoz időről-időre csatlakoznak külföldi bajtársak. Ez az idén is így van: nagyon köszönöm a román hagyományőrzőknek, hogy részt vesznek az eseményen és színesítik ezt a menetszázadot! Azt gondolom, hogy az egyik legfontosabb üzenete ennek a menetnek, és úgy egyáltalán a közös emlékezésnek, hogy a halott katona már nem ellenség, hiszen megtérve az Úrhoz, mindenki egyforma és egyenlő” – jelentette ki az őrnagy.

Az emléktúra első napján Jásdi Balázs, a túra főszervezője és koordinátora adta át az iskola igazgatóhelyettesének dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke útba indító díszparancsát. Az ötletgazda beszédében úgy fogalmazott: az emléktúrát – negyedmagával együtt – azért hozta létre, hogy aktív teljesítménnyel emlékezhessenek a doni katasztrófa elhunyt és hazatért hőseire, és a kezdeményezés mostanra országos mozgalommá fejlődött.

20230126_Doni_Emléktúra (16)

Takács Tamás ezredes, a katolikus lelkészi kar vezetője gondolatai és áldása után, a Kratochvil csapata megkezdte az emléktúrát Hajdúhadház irányába. A menet résztvevői kijelölt útvonalon, zárt menetrendben mintegy 27 kilométeres távot megtéve érkeztek meg Debrecenből Hajdúhadházra.

A Hajdú menetszázad ezúttal nem egyetlen nap alatt hajtja végre az emléktúrát: pénteken Hajdúböszörmény, szombaton Hajdúnánás irányába indulnak. A program szombaton a hajdúnánási beérkezés után megrendezett ünnepséggel, majd a debreceni visszacsoportosítással zárul.