Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Duna felett parádéztak a magyar légierő büszkeségei

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Schöff Gergely |  2024. augusztus 20. 13:18

Augusztus 20-án mindig várva várt esemény a tisztavatás utáni légi parádé, amely során Budapesten csodálhatjuk meg hazánk vadászrepülőit, harci helikoptereit és katonai szállítógépeit.

A látványos feladatok végrehajtása precíz, összehangolt tevékenységet igényelt mind a repülő-hajózó, mind az irányítást biztosító állomány részéről. A légiparádét az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár JAS 39-es Gripenjeinek ötös köteléke nyitotta, majd az Airbus A319-es típusú szállító repülőgép díszelgő áthúzása következett.

Bemutatkoztak az MH Kiss József 86. Helikopterdandár merev- és forgószárnyas eszközei, többek között a Zlin-143/242 típusú kiképző repülőgép, az Airbus H145M forgószárnyas, a Mi-24 típusú harci helikopter és a H225M szállító helikopter. Képességbemutatóik lenyűgözték a Duna két partján összegyűlt közönséget, főleg a H225M és a H145M helikopterek magas függése és bólintással való elköszönése. A katonai program zárásaként az impozáns JAS 39-es Gripen ötös kötelék nemzeti színű füsttel hajtott végre díszelgő áthúzást.