Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kard útján ma is járni kell

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Rácz Tünde, Kormány Gábor |  2024. augusztus 20. 16:00

Államalapító királyunk, Szent István ünnepén, az Országház előtt tettek tiszti esküt az MH Ludovika Zászlóalj honvéd tisztjelöltjei és a civil diplomával katonai pályát választó tisztjelöltek – dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke jelenlétében.

Magyarország nemzeti lobogójának felvonása után először dr. Böröndi Gábor vezérezredes adta át legfontosabb tanácsait a tisztjelölteknek.

„Hazaszeretet, büszkeség, elhivatottság. Súlyos fogalmak, aminek sokszor nem tulajdonítunk jelentőséget. Pedig a katonai hivatás alappillérei. Mindig idézzék fel azt, amiért készek harcolni, aminek a megvédésére most felesküdnek. A jelenlegi, törékeny globális biztonsági helyzetben fontos ismerni, honnan jöttünk, hova tartozunk és merre tartunk. Ehhez a tiszti értékrend nyújt iránymutatást önöknek. Az alázatos munka, az elszántság, a tettvágy mindig kifizetődő” – fogalmazott a Honvéd Vezérkar főnöke.

w2024.08.20.tisztavatas.rt (21)

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kiemelte, hogy az ünnepnap egyaránt alkalmas a múltra való emlékezésre és a jövőbe tekintésre. „A kard útján ma is járni kell!” – emlékeztett.

„A történelem katonanemzetté tett bennünket, olyan nemzetté, amely szereti a hazáját és megvédelmezi azt. Be lehet vonulni a Magyar Honvédségbe, területvédelmi tartalékosként is, nálunk még él az emléke annak, hogy miként hős a magyar katona, miként különleges. Honvédségünk folyamatosan erősödik, mert tudjuk, hogy a békéhez erő kell! Nagy lépés, hogy újra nemzeti üggyé tesszük a hazaszeretetet, a honvédelmet” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

2024.08.20. Tisztavatás+Parádé KG (26)

„Egy új nemzedék fedezi fel, hogy ez éppen úgy kötelesség, mint ahogyan jog és lehetőség is. Katonáinkat megbecsüljük, róluk életük végéig gondoskodunk. Az egyéni felszereléstől a legösszetettebb modern fegyvereken át egészen az infrastrukturális feltételekig most minden megújul a magyar katona környezetében” – hangsúlyozta a honvédelmi tárca vezetője, megköszönve a szülőknek, családtagoknak a segítségüket.

„Azzal, hogy fiaik és leányaik itt állnak, mint esküt tett fiatal tisztek, önök bizonyították, hogy jó magyar hazafiként nevelték fel őket, helyes szellemben” – mondta a miniszter a Kossuth téren összegyűlt több ezres tömeg előtt.

w2024.08.20.tisztavatas.rt (35)

A tiszti fogadalomtétel után az ősi magyar szokás szerinti kardrántás következett, majd az ünnepség végén Mészáros László alezredes, protestáns vezető tábori lelkész és Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök mondtak áldást.

A felesküdött tisztek ezt követően családjaik körében ünnepelték meg életük és katonai pályafutásuk nagy napját. Az eskü szövegét előmondó Sipos Örs Lehel hadnagy, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár fiatal tisztje vadászpilótának készül, először Kecskeméten, majd lehetőség szerint az Egyesült Államokban, illetve Svédországban fog továbbtanulni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem idei elvégzését követően.

„Nagyon sok fiú álmodik a légierőről, szerencsésnek tartom magam, hogy én valóra is válthatom az álmomat. Fontos és hasznos hivatást akartam, ezért a katonai tiszti pályát választottam” – nyilatkozta.

w2024.08.20.tisztavatas.rt (25)

Kádárné Bordás Anna hadnagy, az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítő Ezred kommunikációs tisztje bölcsészként döntött úgy, hogy a honvédség kötelékében szeretne szolgálni.

„A bátyámat láttam esküt tenni a Kossuth téren, és nagyon megható, hogy most én is itt állhatok. Tartalékosként kezdtem, most szerződéses katonaként szolgálok, úgy érzem, jó döntést hoztam az életemben!” – mondta a tisztavatást követően.

Kapcsolódó cikkek