Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A fejlődés útján…

Szöveg: Dánielné Vígh Krisztina |  2008. szeptember 30. 12:12

Dushi járásban KaradaKa faluban látogattak meg a magyar katonák egy iskolát, melyet a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet építtetett. Az iskola mind minőségileg mind felszereltségében jónak minősíthető, ahhoz a leányiskolákhoz képest, amelyet Dushiban ugyanezen a napon néztek meg.

Ez utóbb említett iskola egy része egy omladozó épület, a másik része pedig szakadt – az évek alatt tönkrement – sátrakból állt. A diákok nem csak nyáron a nagy melegben, hanem a hűvösebb időben is itt tanulnak.

Afganisztánban az iskolai szünetek is másként vannak, mint Magyarországon. A téli hideghez igazítják a szünetet, ami akár három hónap is lehet, de ha az idő enyhe marad, nincs annyira hideg, akkor akár egész évben is folyhat a tanítás.
Az iskolák berendezése nagyon szegényes, asztalok padokkal és egy tábla, ami sok esetben nem is tábla, hanem a falat lefestik fekete festékkel, amire lehet írni.

Szerte a tartományba a diákoknak és iskoláknak a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) rendszeresen visz iskolatáskákat, füzeteket, tollat, színes ceruzát és még lehetne hosszasan sorolni mi mindennel próbáljuk segíteni ezeket az intézményeket, ezeket a diákokat.

Meglátogattak egy harmadik iskolát, ami épülőfélben van Khavajeh Zeyd-ben, azért mentünk, hogy Takács Tamás százados a CIMIC csoport építészmérnöke ellenőrizze a készülő épület készültségi, szerkezeti állapotát, az épület félkész állapotban van jelenleg, de jövőre a diákok már ebben az iskolában tanulhatnak a jelenlegi sátrak helyett. Az iskolát teljes egészében a MH PRT építteti és a berendezést is tőlük fogják kapni.

1595880354