Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mozgalmas hét Koszovóban

Szöveg: Smidróczki Róbert |  2008. szeptember 30. 9:53

A missziós feladatok végrehajtása mellett a készségek szinten tartása és a folyamatos kiképzés is nagy hangsúlyt kap a koszovói Pecben szolgálatot teljesítő MH KFOR Zászlóaljnál. Ennek érdekében az elmúlt napokban igencsak sűrű programja volt a zászlóalj állományának.

Az elmúlt héten az MH KFOR Zászlóalj teljes állománya, valamint a TF NIMRÓD harccsoportba tartozó szlovén alegységek végrehajtották az 1. számú különleges békefenntartói lövészetet, pisztollyal, gépkarabéllyal, illetve géppisztollyal. A zord idő ellenére a katonák jó eredménnyel zárták a lövészetet a Villaggio Italia tábor mellett kialakított lőtéren.

1595880353
Ezt követően a harccsoport két magyar lövészszázada újabb kiképzési feladatokon vett részt. Az 1. század teljes állománya a pristinai Vrelo táborban CRC felkészítést hajtott végre. „A kiképzést a KFOR Speciális Egysége (KFOR MSU) tartotta nekünk, akik a gyakorlatokba beleépítették a hadműveleti területen szerzett saját tapasztalataikat is." – tudtuk meg Tóth Péter századostól, a lövészszázad parancsnokától.

„Nagyon eredményes volt a foglalkozás, rengeteg hasznos és új módszert, illetve eljárást ismertetünk meg, amelyeket eddig mi még nem használtunk." – tette hozzá a százados.

Eközben a 2. század mintegy kétszakasznyi erővel helikopteres kiképzésen vett részt a dakovicai reptéren. A felkészülés során a katonák nappali valamint korlátozott látási viszonyok között, egy olasz UH-1 helikopter támogatásával gyakorolták a helikopterbe történő be-, illetve az abból történő kiszállást. Ezután megismerték azokat az egyezményes jeleket, amelyek egy helikopter leszállításához szükségesek és a kiképzés „fénypontjaként" pedig begyakorolták, mi a teendő vészhelyzet esetén, azaz amikor a helikopter egy spirálvonalat leírva, nagy sebességgel közelít a föld felé.

További képek:

1595880353
 

1595880353
 

1595880353
 

Fotó: Smidróczki Róbert