Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harci járművek jelentek meg Hódmezővásárhely főterén

Szöveg: Csák Tímea |  2008. szeptember 30. 13:06

Több hónapos szervezőmunkát követően, katonai és városi képviselők részvételével szeptember 28-án nyitott laktanyanapot tartott a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrsége.

A rendezvény helyszínéül ezúttal a város Kossuth tere szolgált. Az egész napos programmal a szervezők szerették volna közelebb vinni a Magyar Honvédséget az alföldi városban lakókhoz. Akik így bepillantást nyerhettek a laktanyai életbe és a katonák mindennapjaiba.

A színes programok mellett éppen ezért a Zrínyi Miklós nevét viselő laktanya néhány harc- és gépjárműve is felsorakozott  a téren a helyi tűzoltóparancsnokság és a rendőrkapitányság technikai eszközeivel együtt. A mai eszközök mellett helyet kaptak veterán járművek is, hiszen a rendezvényen ott volt a sándorfalvi Első Magyar Veterán Hadi–, és Gépjárműtechnikai Egyesület is.

A nyílt napot Farkas Imre ezredes, a debreceni dandár parancsnok-helyettese, Hódmezővásárhely helyőrségparancsnoka nyitotta meg, majd a színpadon egymást váltották a fellépők. Mivel 2008 a reneszánsz éve, a szervezők igyekeztek olyan produkciókat is „színpadra állítani", amelyek hűen tükrözték az akkori kor jellegzetességeit. Nagy sikert aratott például a 2008- ban alakult Dél- alföldi Regionális Hagyományőrző Egyesület „Hunyadiak Örökében" című műsora. Előadásukkal az volt a céljuk, hogy a XIV. századi hadi, udvari és népi kultúrát jelenítsék meg törekedve a kor hűségére.

Lenyűgözte a térre látogatókat a Pavane Táncegyüttes is, akiknek műsora a reneszánsz, a barokk, a XIX. századi báltermi táncok, a nemzeti romantika magyar báli táncainak szépségét igyekezett megmutatni. A reneszánsz korszakhoz kapcsolódva történelmi alapokon nyugvó zászlóforgató csoportot is létrehoztak.

A hagyományőrző egyesületek mellett a sport is szerepet kapott a rendezvényen. A városban működő Honvéd Bercsényi Sportegyesület önvédelmi-sport szakosztályainak tagjai fergeteges bemutatóját követően a laktanya fegyverforgató komendáns szakasza kápráztatta el a közönséget, valamint fellépett Hódmezővásárhelyi Helyőrség Zenekar is. Õket a szegedi mazsorett csoport kísérte.

A programok sokszínűségét bizonyította az is, hogy a városban működő romák eEgyesületének tagjai is felléptek a téren. A gyerekekből álló csoport a cigány hagyományokat kívánta megismertetni a civil lakossággal. A műsorszámok közötti szünetekben a helyi toborzó iroda, és a Honvédszakszervezet képviselőinél sátrainál nézelődhettek a lakosok, valamint egy air-soft-os szimulációs rendszert is kipróbálhattak.

A nap legkiemelkedőbb része a II. Dél-alföldi Katonazenekari Fesztivál volt, amelyet dr. Lázár János, a város polgármestere nyitott meg. Beszédében hangsúlyozta a városban működő alakulat fontosságát és szót ejtett arról is, a jövőben is számít a rendezvényen is résztvevő honvédelmi miniszter támogatására. A köszöntő szavak után a hódmezővásárhelyi, a debreceni és a szolnoki zenekarok gyep-show-val, majd közösen játszott szerzeményekkel szórakoztatták a több száz főre duzzadó közönséget.

A fesztivált dr. Szekeres Imre, honvédelmi miniszter elismerő szavai zárták. A rendezvénynek jótékonysági célja is volt, hiszen a helyőrség a téren eladott babgulyásból befolyt összeget a Tiszta Szívvel Egyesületnek ajánlotta fel.