Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A feladat adott, a felelősség hatalmas

Átvették a katonai becsület és helytállás szimbólumát

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Kertész László |  2023. október 5. 19:29

Ünnepélyes keretek között adományoztak csapatzászlót az MH 4. Területvédelmi Ezrednek a Szegedi Dómban, október 5-én.

Az adományozó okirat ismertetése után dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: „immár 175 éve annak, hogy létrejött a modern magyar haderő, 175 éve annak, hogy a hazaszeretet szinonimájaként megszületett a legnagyobb értékünk: a magyar honvéd.” A város katonai múltjának jelentősége kapcsán kiemelte: „a 20. század folyamán voltak itt huszárok, tüzérek, repülők, határvadászok és folyamőrök, ahogy dandár, hadosztály és hadtestparancsnokság is székelt a városban. Arról sem feledkezhetünk meg, hogy Szeged több mint száz esztendőn át folyamatosan a műszaki csapatok Mekkája is volt.”

„A 2017-ben létrehozott Önkéntes Tartalékos Rendszer ma már a Magyar Honvédség immanens, nélkülözhetetlen része, fejlesztése pedig idén új lendületet kapott, hiszen megalakult a Területvédelmi Erők Parancsnoksága” – fogalmazott dr. Czermann János, hozzátéve: „a területvédelmi rendszer lehetőséget ad a haza fegyveres védelmére azoknak a hazafiaknak is, akik nem kívánják feladni polgári hivatásukat, de aktívan részt akarnak venni a honvédelemben. A tartalékos katonák szerepe fontos abban is, hogy a Magyar Honvédség hitelesen és széles körben tudja bemutatni a katonai szolgálatot és értékrendet, ezzel folyamatosan emelve a társadalmi ellenállóképesség szintjét.”

„A csapatzászló évszázadok óta a katonai becsület és helytállás szimbóluma, olyan becses tárgy, amelyért a harcosok mindenkor az életüket adták” – nyomatékosította beszédének zárásaként a helyettes államtitkár, hangsúlyozva, hogy a modern háborúkban is erőt ad néma jelenléte, valamint emlékeztet a kötelességre, a hűségre és azokra, akik korábban életüket adták a jelkép becsületéért.

Csapatzászló adományozás KLAC2254

A csapatzászlót dr. Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Igazgatóságának igazgatója adta át Huszár Ferenc ezredesnek, az MH 4. Területvédelmi Ezred parancsnokának. A zászló megszentelése és megáldása után az alakulat parancsnoka ünnepi beszédében hangsúlyozta: „a haza és az ország védelme szempontjából kiemelkedő és meghatározó jelentőségű eseményről beszélünk, hiszen a területvédelmi rendszer fejlesztésében egy olyan akarat és összefogás valósul meg, mely a Magyar Honvédség és a társadalom egymás iránti elkötelezettségén alapszik.” Hozzátette, parancsnokként átvenni és meglengetni az alakulat csapatzászlóját mérhetetlen büszkeséget, hatalmas megtiszteltetést és óriási felelősséget jelent.

„Az eskünk kötelez. A feladat adott. A felelősség hatalmas. Jövőt és biztonságot építünk magunknak, szeretteinknek, a magyar társadalomnak és ezáltal hazánknak. Nem egyéni, hanem közösségi érdekeket szolgálunk, közösségi értékeket közvetítünk és közösséget építünk” – emelte ki Huszár Ferenc ezredes.

Az ünnepségen – mások mellett – részt vett Takács Attila vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese, Polyák András ezredes, az MH Területvédelmi Erők Parancsnokság parancsnokhelyettese, Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, illetve Dombay Kinga zászlóanya.