Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robot, bombaruha és kutyák

Tábori kihelyezési héten a tűzszerészek

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Füzes Judith |  2023. október 5. 15:46

Az MH Hadikikötőben felállított parancsnoksággal és az ország különböző pontjain elhelyezkedő négy tűzszerész egységgel hajt végre – tábori kihelyezési hét keretében – gyakorlatot október 8-ig az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred. Október 4-én az alakulat katonái házilag gyártott robbanószerkezetet derítettek fel, valamint robbanóanyag-kereső kutyás kiképzést hajtottak végre.

_DSC0528

A szimuláció szerint a szövetséges erők műveleti területen rajtaütöttek egy terroristán, aki a kialakult tűzharcban életét vesztette. Az akció közben észlelték, hogy az ellenséges személy vélhetően robbanóanyagot tárolt, és improvizált robbanóeszközöket gyártott egy konténerben, ezért – a fokozott robbanásveszély miatt – értesítették a tűzszerészeket.

„A mobil tűzszerész raj elsődleges feladata az, hogy a feltételezett robbanótesteket beazonosítsák és ártalmatlanítsák, valamint információt kell gyűjteniük a helyszínen. Az itt megszerzett információk felhasználásával tudják feltérképezni a környéken tevékenykedő terrorista szervezetet” – foglalta össze a kiképzés célját Kocsis Tibor zászlós, az ezred kiképzőzászlósa. Hozzátette: a kirendelt tűzszerész szakembereknek több fontos feladata van, hiszen a hatástalanításon felül a bizonyítékgyűjtés és az azonosítás is az előírt tevékenység része. A begyűjtött tárgyakat a katonáknak értékelniük kell, majd szükség esetén riasztást kell kiadniuk. Ekkor a mobil tűzszerész raj teljes felszereléssel vonul ki a helyszínre, ahol tűzszerészrobot, nehéz tűzszerész bombaruha, illetve a felderítésre és hatástalanításra alkalmas egyéb speciális eszközök is rendelkezésükre állnak.

_DSC0612

A szimulált helyzetben a robot felderített egy vezetéket, amelyet a járőrparancsnok a gyanús konténer mellett vizsgált meg. A vezetéket jobban megnézve felfedezett egy nyomólapot, amelyet a likvidált bombagyáros egy kerékpár gumibelsőjébe szerelt be. Természetesen az ilyen műveletek során minden esetben szükség van a bombaruhára, ami elsődlegesen a robbanás által keltett túlnyomás ellen véd, de minimálisan a repeszek ellen is óvja viselőjét.

Mészáros Sándor zászlós, tűzszerész járőrparancsnok bemutatta a kiképzés során használt bombaruhát. „A felszerelés teljes tömege negyven kilogramm, ebben helyet kap a kommunikációs egység, továbbá, ha szükséges, akkor fel tudok venni egyfajta aláöltözetet is, amiben hidegvizes vezetékek vannak, ezzel tudom hűteni magam. A bombaruhának köszönhetően a tűzszerészek nagyobb eséllyel élnek túl egy esetleges robbanást, valamint ez megvédheti őket a repeszek okozta sérülésektől is” – fogalmazott a járőrparancsnok.

_DSC0236

A tűzszerészek munkáját nemcsak a speciális eszközök, hanem a robbanóanyag-keresésre kiképzett kutyáik is segítik. A tábori kihelyezési hét alatt a kutyákra is feladat várt, ugyanis az alapképzés során tanultakat ismételték át. A keresésen felül az engedelmes munkát is elvárják tőlük.

„A kutyák alapképzése négy hónapon át tart, ahol az engedelmes- és szimatmunkát tanulják. Utóbbira nagy hangsúlyt fektetünk, ugyanis a szaganyagismeretre alapozzuk a későbbi minőségi feladatvégrehajtásukat. A tanfolyam során megismerik az ipari, házi készítésű és a hadászatban alkalmazott robbanóanyagokat. Miután stabil a szaganyagismeretük, először a gépjármű átvizsgálást sajátítják el, végül eljutnak oda, hogy a szárazfölditől egészen a vízi járművekig bezárólag mindenféle közlekedési eszközt képesek magabiztosan átvizsgálni” – mondta el kérdésünkre Németh Balázs főtörzsőrmester, az alakulat robbanóanyag-kereső kutyás szakasz kiképző altisztje.

_DSC0170

Krassóvári Kitty hadnagy, a robbanóanyag-kereső kutyás szakasz szakaszparancsnoka hozzátette, hogy a tábori kihelyezési hét során lehetőségük van gyakorolni az éles helyzetben előforduló kihívások kezelését, valamint a tűzszerészekkel végzett közös munkát is finomítják.

Mindez azért is fontos, mert a jövő évben a robbanóanyag-kereső kutyás állomány két váltásban missziós szerepet vállal Boszniában, ahol elsődlegesen gépjárművek és különböző rendezvények helyszínének átvizsgálása lesz a feladatuk.