Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A felkészülés folytatódik

Szöveg: Búz Csaba főtörzsőrmester |  2011. október 4. 8:17

Hadszíntérismeret során a műveleti terület részletes földrajzi elemzése, a gyakran előforduló veszélyforrások, a támadások fajtái, a támadókra jellemző harceljárások elemzése – többek között ezeket oktatták misszió előtti felkészülésükön az Afganisztánba készülő katonáknak. Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) 12. váltása az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében immár második hete készül a misszióra.

Az egyéni és kollektív vegyivédelmi felderítő, mentesítő és védőeszközök használatának elsajátítása után a nem háborús műveletekről, a békefenntartás céljairól, általános tudnivalóiról hallhattak meg előadást a katonák. Az előadók hangsúlyozták a misszió újjáépítésre és a civil lakosság segítésére való törekvéseit.

A komplex egészségügyi kiképzés elején, interaktív előadás formájában a legújabb ellátási protokollokat ismertették a misszióba készülőkkel, majd a külszolgálaton résztvevők részére kifejlesztett és rendszeresített IFAK (Improved First Aid Kit) személyi egészségügyi csomagok tartalmát és azok szakszerű használatát mutatták be.

Az elsajátított ön- és kölcsönös elsősegély-nyújtási ismereteket egy elképzelt harctéri szituáció közben, harc- és gépjárművek bevonásával is végre kellett hajtani. A foglalkozásvezetőket olyan személyek közül választották ki az elöljárók, akik már szolgáltak Afganisztánban.

A felkészítésen a jog fontosságára is felhívták a figyelmet, hiszen a honi, illetve a műveleti területen a fegyveres összeütközések, harcérintkezések során a hadijog alapelveit, kritériumait ismerni kell. A katonáknak tudniuk kell azt is, hogy a harcos és nem harcos státuszban lévőket milyen jogok illetik meg, illetve milyen szabályok vonatkoznak rájuk, s ennek megfelelően a biztosító feladatokat ellátó személy szükség esetén automatikusan tudjon cselekedni.

 Fotó: A szerző felvételei