Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A francia védelmi miniszter Kabulban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 22. 10:16

Kabulba látogatott Gérard Longuet védelmi miniszter január 21-én, szombaton, egy nappal azután, hogy Franciaország bejelentette afganisztáni katonai műveleinek felfüggesztését.

Longuet a hét végén Hamid Karzai afgán elnökkel, annak védelmi és belügyminiszterével, valamint a NATO-vezetésű nemzetközi biztonsági erő (ISAF) parancsnokával, John Allen tábornokkal és Olivier Bavinchove vezérkari főnökkel folytat megbeszélést.

Nicolas Sarkozy francia államfő január 20-án, pénteken jelentette be, hogy Franciaország felfüggeszti katonai műveleit Afganisztánban és felgyorsíthatja katonáinak kivonását is. A döntés előzménye, hogy egy afgán katona megölte négy francia katonatársát az ország keleti részében.

A támadással 82-re emelkedett az Afganisztánban elesett francia katonák száma azóta, hogy a nemzetközi erők 2001 végén megkezdték hadműveleteiket az országban.

Korábban történtek már hasonló támadások, amelyek miatt megnőtt az aggodalom, hogy a tálib szélsőségesek beszivárogtak az afgán rendőrség és hadsereg soraiba. Egyes esetekben az elkövetők afgán egyenruhát öltöttek magukra, míg más esetekben valóban afgán katonák voltak a tettesek.

Franciaország jelenleg 3600 katonát állomásoztat Afganisztánban (négyszázat már októberben kivontak), ahol a 130 ezer fős NATO-kontingens kétharmadát az Egyesült Államok adja.