Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A franciák az indiai vadászrepülőgép tender nyertesei

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu / Reuters |  2012. február 1. 21:33

A francia Dassault repülőgépgyártó vállalat nyerte az indiai légierő (IAF) 126 vadászrepülőgép beszerzésére kiírt MMRCA (Multi-Role Combat Aircraft) tendert. Az indiai pályázat végső „összecsapásában” a francia Rafale vadászrepülőgép az európai konszern által gyártott Eurofighter Typhoon ellenében győzedelmeskedett.

Az indiai légierő a francia Dassault céggel várhatóan 10,4 milliárd dolláros szerződést ír alá a közeljövőben.

Pierre Lellouche, a francia külkereskedelemért felelős államtitkár megerősítette a Dassault cég győzelmét az indiai tenderen.

„Megnyertük a tendert" – mondta Lellouche, megemlítve azt, hogy a részleteket a közeljövőben kell összehangolni.

Az indiai légierő választásánál valószínűleg szerepet játszott az a tény, hogy a Rafale repülőgépekkel nem vásárolnak „zsákbamacskát", hiszen a légierő vadászbombázó gépparkját ma is nagyrészben francia gépek teszik ki, a Mirage 2000 típus jóvoltából. Ennek ismeretében a légierő személyzete mind a gépek irányítása, mind pedig technikai kiszolgálása során hatalmas tapasztalatokkal bír.

1595930760
Hírügynökségi információk szerint a két ajánlattevő közül a Dassault volt az, amelyik nagyobb kedvezményt biztosít a vásárló számára. Azt, hogy pontosan mennyivel volt „kedvezőbb" az ajánlat nem pontosították, azonban egyes indiai értesülések szerint a franciák gépenként akár 4-5 millió dolláros engedményre is hajlandóak voltak.

A Reuters információi szerint a közeljövőben kezdődnek meg az indiai védelmi minisztérium és a Dassault között a tárgyalások a végső költségekről, valamint a gépek átadásának ütemezéséről.

A szerződés aláírására várhatóan április 1-jén kerülhet sor.

Korábbi információk szerint az első 18 darab Rafale repülőgépet az indiai légierő összeszerelve kapja meg, míg a további gépeket már Indiában, licenc szerződés keretében fogják legyártani. A szerződés opciót is tartalmazhat további 64 repülőgép megvásárlására.