Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A GDP két százalékán a NATO-tagállamok többsége

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: nato.int |  2024. február 14. 17:47

Idén 18 NATO-tagállam védelmi kiadásai érik el a bruttó hazai terméke (GDP) 2 százalékát, ami rekordnak számít; hatszoros növekedést jelent 2014-hez képest, amikor csak három tagállam teljesítette ezt a célt – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a tagállamok védelmi minisztereinek tanácskozását megelőző sajtótájékoztatóján Brüsszelben. A célt teljesítő országok között van hazánk is.

Stoltenberg másolat

A kétszázalékos védelmi kiadási küszöböt így az Észak-atlanti Szerződés Szervezete harmincegy tagállamának több mint fele éri el, köztük Magyarország is.

„Idén az európai NATO-szövetségesek együttesen 380 milliárd dollárt fektetnek a védelembe, ami azt jelenti, sokkal többet költenek erre, mint korábban, azonban még néhány tagországnak nagyobb erőfeszítéseket kell tennie” – közölte Stoltenberg.

Mint mondta, a miniszteri találkozón a lőszergyártás további növeléséről is tárgyalni fognak. Ebben a tekintetben, az elmúlt néhány hónapban a NATO 10 milliárd dollár értékű szerződéseket kötött, Németország pedig a héten kezdte meg új lőszergyár építését Alsó-Szászországban, amely évente mintegy 200 ezer tüzérségi lőszert hivatott gyártani.

 

CímkékNATO