Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Ide tartozom!”

Folytatódik az Egységes Alapkiképzési Program

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Rácz Tünde, Szabóné Varga Erika százados és a szerző felvételei, Molnár Zsolt hadnagy |  2024. február 15. 7:00

Többek között harcászati, valamint műszaki foglalkozásokon és lövészeten vesznek majd részt azok a jelentkezők, akik az Egységes Alapkiképzési Program (EAP) keretében vonultak be a Szolnokon települt területvédelmi alakulatok kötelékébe február 12-én, hétfőn.

A program keretében az idei év második bevonulói az MH Kiss József 86. Helikopterdandár bázisán a szakmai, a személyügyi és a munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi tájékoztató után adminisztrációs ügyeket intéztek, majd szerződéskötést követően elfoglalták körleteiket és laktanyabejáráson vettek részt. A kiképzés első szakaszában az önkéntes tartalékos katonai szolgálatot kezdőkre fizikai felkészítés, alkalmassági vizsgálatok és elméleti foglalkozások várnak, február 26-án elkezdődik a gyakorlati képzésük. A kiképzendők a program záróelemeként esküt tesznek és fizikai felmérésen bizonyítják erőnléti képességeiket; május 10-étől pedig a különböző katonai szervezetek állományába kerülnek.Szerződése aláírását követően az újonc Fenyves László százados úgy fogalmazott: őszintén bízik abban, hogy az egész kiképzést sikerrel fogja teljesíteni.

„Azért választottam az Egységes Alapkiképzési Programot, mert annak ellenére, hogy már egy ideje tartalékosként szolgálok, szeretnék elmozdulni a szerződéses-hivatásos állomány felé. Ehhez pedig az Egységes Alapkiképzési Program a belépő. Most, amikor egységes követelmények alapján megkezdem az ötven kiképzési napomat, egyre jobban tudatosul bennem a gyermekkori felismerés: ide tartozom!” – tette hozzá a negyvenkilenc éves szolnoki lakos, aki úgy látja, a Magyar Honvédség modern, dinamikusan fejlődő és megbízható szervezet, amelynek boldogan szegődik tagjául. Említette, hogy azt is szeretné, ha idővel a fia is követné a példáját.

TUN_0273

A huszonnégy éves Zrínyi Daniella, aki Tiszafüreden él, szintén kiskora óta készül a katonai hivatásra.

„Már azt sem tudom, hány éves voltam, amikor azt mondtam, hogy katona szeretnék lenni. Mikor betöltöttem a tizennyolcat, eléggé érettnek és talpraesettnek éreztem magamat ahhoz, hogy jelentkezzek, ráadásul nagyon szeretem a pörgős életet” – nyilatkozta, hozzátéve, hogy a toborzókampány során látta az Egységes Alapkiképzési Programba történő jelentkezési lehetőséget.

A program lényege egyébként az, hogy a leendő szerződéses és tartalékos katonák is egységes kiképzési terv alapján hajtják végre az alapkiképzést.

„Ez megkönnyíti a kiképzéseket végrehajtó alegységek munkáját, hiszen nem kell többféle tervet készíteni, és foglalkozást tartani” – ismertette Kiss Béla százados, az MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred 68. vitéz Horgos Dezső Területvédelmi Zászlóalj megbízott zászlóaljparancsnok-helyettese. Hozzátette: az elmúlt időszakban megnőtt azoknak a tartalékos katonáknak a létszáma, akik az Egységes Alapkiképzési Programot nem hétvégi, moduláris rendszerben hajtják végre, hanem szerződéses katonákkal együtt szerzik meg az alapképességet.

TUN_0164

Az eredetileg 2023 novemberében indított nyolchetes elméleti és gyakorlati felkészülés jelenleg úgynevezett „pilot” (kísérleti) jelleggel működik.

„A pilot üzemmód annyit takar, hogy az elöljárók szándéka alapján idén már teljesen új felépítésben és időrendi sorrendben, valamint új kiképzési elemekkel megtűzdelve rajtol el az Egységes Alapkiképzési Program, így az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt fektetünk a katonai szocializációra, valamint az alapkiképzésre való felkészítésre” – mondta a tiszt. Aláhúzta: az egészségügyi, a fizikai és a mentális felkészültség megkerülhetetlen a komplex programban.

Az idei második alapkiképzésre egyetlen nap leforgása alatt több mint százan vonultak be Szolnokra, Várpalotára és Győrbe.