Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Griff haragja – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. augusztus 13. 10:59

Nyolc év után ismét hazai közönség előtt repülhetnek a magyar Gripenek. Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis bemutatópilótái – Majerik Máté főhadnagy és Szentendrei Dávid százados – kimondottan az idei kecskeméti repülőnapra összeállított, a fizikai törvények határait feszegető, szemet kápráztató „légi balettel” készültek. Mindkettőjük produkciójában szerepel egy-egy teljesen új, eddig még sehol be nem mutatott elem.

MH_2021_08_borito

Ismét Kecskeméten találkozhatnak a katonai repülés és a haditechnika rajongói augusztus utolsó hétvégéjén. Hatalmas várakozás övezi a szervezők által beharangozott látványos programokat, Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató ugyanis ezt megelőzően 2013-ban, a magyar légierő fennállásának 75. évfordulója alkalmával volt a „hírös városban”. Akkor Varga Szabolcs őrnagy és Langó Viktor százados demonstrálta a kecskeméti vadászpilóták felkészültségét, illetve a negyedik generációs JAS–39 Gripen vadászgépek kiváló tulajdonságait.

A következő években viszont nem nyílt lehetőség ilyen méretű rendezvények szervezésére hazánkban. A Gripenek 2015-ben a balti légtérrendészeti misszió (Baltic Air Policing – BAP) keretében Észtország, Lettország és Litvánia légterét őrizték, valamint – kihasználva a lehetőséget – a térségben állomásozó NATO-erőkkel közös kiképzéseket hajtottak végre. Emellett a kecskeméti alakulat katonái más feladatot is kaptak: az illegális migráció okozta válsághelyzet kezelésében kellett évekig részt venniük. A kecskeméti bázis betonja és a gurulóutak korszerűsítésének idejére, 2019 tavaszán a Gripenek áttelepültek Pápára, egy kontingensük pedig négy hónapig ismét Litvániából védte a balti országok légterét, majd kitört a mai napig tartó koronavírus-járvány. Így fordulhatott elő, hogy a legutóbbi két magyar bemutatópilóta, Szatmári László őrnagy és Gotshall András százados programjait csak a külföldi repülőnapok közönsége csodálhatta meg.

További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 13-án megjelenő számában!