Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hadsereg elfoglalta a tálibok új vezetőjének szülővárosát

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 20. 10:27

A tálibok legfőbb erőssége felé nyomuló pakisztáni katonák elfoglaltak egy várost az északnyugati törzsi terület egyik tartományában, Dél-Vazirisztánban.

Biztonsági források szerint a katonák hétfő este foglalták el Kotkait harci gépek és tüzérség támogatásával, és most átfésülik a települést. A katonák lefoglaltak több pokolgépet.

Kotkai városa a pakisztáni tálib mozgalom új vezetőjének, Hakimulla Mehszúdnak, illetve Kari Huszein Mehszúdnak, az öngyilkos merénylők “mentorának" tekintett tálib parancsnoknak a szülővárosa. Elfoglalása megnyitja az utat a hadsereg számára a tálibok egyik fellegvárának számító Szararoga város felé.

A hadsereg illetékesei és katonai elemzők szerint a pakisztáni erők a vártnál kisebb ellenállással szembesülnek a szombaton kezdődött dél-vazirisztáni offenzívában, de súlyos harcokra lehet számítani, amint a katonák megközelítik a tálibok menedékhelyeit az erdős hegyvidéken.

A pakisztáni légierő kedden a térség települései felett röplapokat szórt ki, amelyeken Asfak Parvez Kajani hadseregparancsnok az offenzíva támogatására és az iszlamisták elleni lázadásra szólította a tálibokhoz kötődő legnagyobb törzset, a Mehszúdot, amely tagjai vezető tisztségeket töltenek be a pakisztáni tálib mozgalomban. Az üzenetben az áll, hogy az katonai hadművelet nem a Mehszúd ellen irányul, hanem meg akarja szabadítani a törzset a terrorista elemektől, akik rombolják a törvényt, a rendet és a térség békéjét.

1595892633