Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hagyományokat ápolva távol a hazától

Szöveg: kormany.hu |  2012. április 10. 17:09

Bármilyen távol is vagyunk hazánktól és szeretteinktől, nem szabad megfeledkezni hagyományainkról és szokásainkról! − hangzott el az Afganisztánban szolgáló MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) katonáinak húsvéti ünnepségén.

1595934034
A húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe. A feltámadás a megváltás alapgondolatát foglalja magában − kezdte a vasárnapi istentiszteleti beszédét Mészáros László alezredes, a kontingens református tábori lelkésze. Ezen az ünnepen Krisztus kereszthalálára és feltámadására emlékezik a kereszténység – így tettük ezt mi is a táborban. Az istentiszteleten az úrvacsora sákramentumát (szentségét) is kiszolgáltatták.

Hétfőn reggel a kontingens katonái közös reggelihez gyülekeztek a „fehér sátorban". Nagy volt a meglepetés: az asztalok bőségesen megterítve mindenféle finomsággal. A hagyományos sonka és főtt tojás, valamint a kalács mellett még hazai szalámi és magyaros kolbász is került az asztalra.

Somogyi János alezredes, parancsnok mielőtt jó étvágyat kívánt, kitért arra, hogy „bármilyen távol is vagyunk hazánktól és szeretteinktől, nem szabad megfeledkezni hagyományainkról és szokásainkról." „Mint ahogyan az otthoniak sem feledkeznek meg rólunk, hiszen az MH Összhaderőnemi Parancsnokság gondoskodása nélkül a szépen megterített asztalról hiányoznának a magyaros ízek, amelyek hozzátartoznak az ünnep teljességéhez" − fogalmazott a parancsnok.

1595934034
A húsvét nem múlhat el a szokásos locsolkodás nélkül. A lányokat régen kihúzták a kúthoz, s vízzel leöntötték; ezt a hagyományt a fiúk sem akarták megszakítani. A szokásos „Szabad-e locsolni?" kérdés után − a választ meg sem várva − már zúdult is a lányokra a vödrökből a víz! A hagyományos komatál helyett a hölgyek tojással és képeslappal kedveskedtek a fiúknak.

A sportversenyek már délelőtt elkezdődtek. Más-más helyszínen, egy időben történtek az események: a kávézóban billiárd-, asztalifoci- és darts-bajnokság, a „fehér sátorban" asztalitenisz, a focipályán pedig a „húsvét kupa" versenyzőinek szurkolhattak a társak. Délután sakkban és kosárlabdázásban mérték össze tudásukat és erejüket az indulók. A megmérettetésekbe bekapcsolódtak a kontingensben szolgáló külföldi katonák, közöttük montenegróiak, albánok, horvátok is.

Ez a nap számunkra is igazi ünnep volt, s bár messze vagyunk az otthonunktól, úgy érezhettük: ez a hely, ahol a szolgálatunkat töltjük, valóban „Camp Pannonia".

(MH PRT-12 sajtótiszt)