Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Hamász meghirdette a harag napját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. január 2. 8:37

A Hamász felszólította a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi palesztinokat, hogy pénteken tömegtüntetésekkel tiltakozzanak a Gázai övezet elleni izraeli offenzíva miatt, amelyet a “harag napjának” nyilvánított.

Információs honlapján csütörtökön megjelent közleményében a Gázai övezetet uraló palesztin iszlamista szervezet nagyszabású tiltakozó menetekre szólított fel a pénteki ima után a jeruzsálemi Mecsetek teréről, és “az összes ciszjordániai mecsetből" indulva. “Legyen a péntek a gázai népünkkel való szolidaritás napja, és a harag napja a cionista megszállás és a (zsidó) telepesek ellen" – tette hozzá a Hamász.

A Hamász emellett cáfolta, hogy feltételekkel elfogadja az Európai Unió által megfogalmazott tűzszüneti javaslatot. A szervezet szóvivője szerint álközlemény jelent meg a Hamász fő honlapján. “Ez egy álközlemény, amelynek nincs semmi valóságalapja. Ellenséges oldalról terjesztették, hogy kételyeket ébresszenek a Hamász álláspontjával kapcsolatban" – mondta Fauzi Barhum szóvivő. “Semmilyen nyilatkozatot nem tettem közzé ebben a tárgyban" – tette hozzá. A honlapon néhány órával korábban hoztak nyilvánosságra egy Barhumnak tulajdonított közleményt, amelyben az iszlamista szervezet tudatta, hogy bizonyos feltételek mellett kész elfogadni az EU javaslatát. “A Hamász elfogadja ezt a kezdeményezést azzal a feltétellel, hogy a tűzszünetet egy átfogó megállapodás részeként kell kezelni, ami magában foglalja az izraeli agresszió leállítását, a blokád (a Gázai övezet izraeli blokádját) feloldását, minden átkelőhely megnyitását, és nemzetközi garanciákat ad arra nézve, hogy a megszálló nem kezdi újra ezt a terrorháborút" – állt a közleményben, a Gázai övezet ellen indított, múlt szombat óta tartó izraeli hadműveletre utalva.

Az EU kedden este állt elő az Izrael és a Hamász közti azonnali és tartós tűzszünetre vonatkozó kezdeményezésével. A huszonhetek külügyminiszterei, illetve azok megbízottai párizsi rendkívüli találkozójuk után tették közzé kezdeményezésüket, hangsúlyozva: a tűzszünetnek lehetővé kell tennie, hogy azonnali humanitárius segélyt lehessen nyújtani a Gázai övezet népességének. Az EU szorgalmazta a gázai-egyiptomi és a gázai-izraeli határátkelők újbóli megnyitását is. Az unió egyúttal közölte: kész Rafahba küldeni megfigyelő misszióját, hogy Egyiptommal, a Palesztin Hatósággal és Izraellel egyeztetve “lehetővé váljon" ennek a határátkelőnek a megnyitása.

Izrael nem akar hosszú ideig tartó háborút viselni a Gázai övezetben, nem akarja kiszélesíteni a frontot – jelentette ki csütörtökön Ehud Olmert izraeli miniszterelnök. “Nyugalmat akarunk, azt, hogy az Izrael déli részén élők újra normális életet élhessenek. A Hamász teher számunkra, de sokkal inkább az a palesztin nép számára", mert fájdalmat okoz neki – mondta a kormányfő sajtóértekezletén, amelyet az ország déli részén, a Gázai övezethez közeli Beér-Seva városban tartott. Ezt a várost is érte már rakétatalálat az övezetből.

A hét napja tartó izraeli légitámadásokban eddig 400-an haltak meg a Gázai övezetben. Negyedük polgári személy, felük a Hamász egyenruhás tagja. A sebesültek száma elérte a 2000-et. “Vaskézzel bánunk a Hamásszal és a terrorizmussal, de igyekszünk megkímélni a palesztin népet. Gondot fordítunk a (palesztinok) alapvető szükségleteinek kielégítésére, egészségügyi felszerelésekkel való ellátására, és nem lesz élelmiszerhiány" a Gázai övezetben – szögezte le.