Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A harci helikoptereket népszerűsítik

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. december 11. 8:29

„A forgószárnyak bűvöletében” címmel nyílt kiállítás december 10-én Veszprémben, a Táncsics Mihály Szakközépiskola kollégiumában. A tárlatot egy civil szervezet kezdeményezésére rendezték meg, amelynek tagjai egyben egy, a harci helikopterekkel foglalkozó weboldal szerkesztői és üzemeltetői is.

A kiállításon megjelent vendégeket Thurzó Péter, a szervezet vezetője köszöntötte. Bevezetőjében kiemelte: a kiállítás az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis munkáját kívánja megismertetni a fiatalokkal és egyben emléket állít az egyik jogelőd katonai szervezet, a Szentkirályszabadján települt MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezrednek. Ezt a munkát a honlapjukon már évekkel ezelőtt megkezdték, és szerencsére a weboldalt mára már sokan ismerik, több ezer rendszeres látogatójuk van.

1595911250

A kiállítást második alkalommal rendezik meg, mégpedig ugyanitt, Veszprémben. Azért jöttek vissza másodszorra is, mert az első tárlatnak nagyon jó volt a visszhangja. Thurzó Péter elmondta: a kiállításon bemutatott képeken keresztül a látogatóiknak ismereteket adnak a Magyar Honvédségben rendszeresített helikopter típusokról, a pilóták és a kiszolgáló állomány mindennapjairól. A szervező hozzátette: a tárlattal egyfajta közvetítő szerepet vállalnak fel a civil társadalom felé, hogy a fiatalok ismerjék meg a fegyvernemet és kapjanak kedvet a repüléshez. Kérésre a kiállításukat elviszik a többi iskolákba, vagy a város más intézményeibe is – emelte ki.

A kiállítást Koller József ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokhelyettese nyitotta meg. Beszédében elmondta: ahogy körbement, és megnézte a képeket, a szentkirályszabadjai emlékei jöttek elő. „Mert mi pilóták már csak ilyen nosztalgikusan álmodozó kishercegek vagyunk." Előjöttek az emlékek a repülésekről arról, hogy pillanatok alatt ott volt alattuk a Balaton és Radnótit idézve, ekkorra már „térképpé vált a táj."

1595911250
„Nagyon jó ez a kiállítás azért is – folytatta a parancsnokhelyettes –, mert nem azt akarja bemutatni amire ezt a harci eszközt alapvetően kifejlesztették, hanem a békés, segítő oldalát helyezi előtérbe." Mint kifejtette: tudja, voltak nehézségek, amikor a fiatalok a munkáját – főleg a nemzetközi gyakorlatokon – nem nézték jó szemmel, de kérte, hogy ez ne riassza el őket a továbbiakban. Mert menni kell, és keresni a lehetőségeket az anyagok gyűjtésére.

Koller ezredes egy külföldi emlékét idézte fel: Olaszországban arra lett figyelmes, hogy nagyon sokan használnak olyan sapkákat, pólókat, ami a katonai repülést népszerűsítik. A vendéglátóitól megtudta, hogy náluk nem a hadsereg népszerűsíti a légierőt. Az országban nagyon sok olyan civil klub van, amelyek kapcsolatban állnak a repülőkkel és a katonákkal. Ezekben a klubokban rendszeresen szerveznek olyan programokat, amelyek a repüléshez kapcsolódnak.

„Jó látni azt, hogy Magyarországon is van már egy olyan szerveződés, amelyik a harci helikoptereket népszerűsíti. Köszönet ezért a rendezőknek és azoknak a fiataloknak, akik ezzel a nem egyszerű munkával foglalkoznak"
– fogalmazott a parancsnokhelyettes.

Fotó: A szerző felvételei