Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A „harminckettesek”

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Nagy Gábor és archív |  2022. október 30. 9:07

A 32. Mária Terézia Gyalogezred 1741. október 30-án, az osztrák örökösödési háború hatására, Mária Terézia parancsára alakult. A VIII. kerületben szobrot állítottak az első világháborúban elesett katonáik emlékére, a Corvin-negyed melletti terület ezért kapta a Harminckettesek tere nevet.

harminckettesek nyito

Ghymesi Forgách Ignác gróf a 32-es gyalogezred elődjének felállítására 1741. október 30-án kapott parancsot. Akkoriban bevett szokás volt, hogy az ezredet parancsnokáról nevezzék el, így Forgách ezrednek hívták alegységet, ami teljes mértékben magyar ezred volt, hiszen magyar területről sorozták be a katonákat. Egyenruhájuk is magyaros jellegre utalt.

A 32. hadrendi számot 1769-ben kapta meg az ezred. Az uralkodó, Mária Terézia 1780-ban bekövetkezett halálával feladatkörük megváltozott: az ezred mozgatása szünetelt, toborzási székhelyüket is áthelyezték Pestre és a szomszédos vármegyékbe, ekkortól számítanak Pest „házi ezredének”. Fennállásuknak századik évfordulóján az ezredben szolgált a későbbi trónörökös, Ferenc Ferdinánd is. Ferenc József császár 1890-ben elrendelte, hogy a 32. gyalogezred örökké Mária Terézia nevét viselje.

harminckettesek3

A XIX. század végéig tizennégy háborúban, 135 csatában és ütközetben vett részt az ezred. Katonáik bátor helytállását igazolja, hogy három tiszt is megkapta a legmagasabb kitüntetést, a Mária Terézia érdemrendet. Az első világháború kezdetén délen, Szerbia ellen harcoltak, majd az északi hadszíntéren harcoltak, ahol 1918-ban a Piave folyón átkelő ellenséggel csaptak össze.

Itt az alegység nagyrésze a harcokban megsemmisült. Az őszirózsás forradalomban megalakult vezetőség csak a 32. hadrendi számozását hagyta meg az alegységnek, mint császári és királyi ezred, a „harminckettesek” megszűntek. A Tanácsköztársaság bukását követően a 32. ezredből és más ezredek maradványaiból alapították a királyi magyar 1. Gyalogezredet. Megalakult a 32-esek asztaltársasága, amely civilekkel összefogva 1933-ban a VIII. kerületben felállíttatta a harminckettesek emlékművét.

harminckettesek2

A második világháború után az ezred a honvédség egyes objektumait őrizte és díszelgési feladatokat kellett végrehajtania. 1984-ben Magyar Néphadsereg (MN) 7015-re nevezték át az alakulatot. 1991. májusától a 32. Budapest Őrezred nevet kapta, majd 2000. október 1-től 32. Budapest Őr- és Díszezreddé nevezték át.

A haderőreform 2007. január 1-én éreztette hatását az ezrednél is, önálló egységként megszűntek, de dísz- és rendész zászlóaljai továbbra is szinte változatlan feladatrendszerrel működtek tovább.

Az egykor Mária Terézia parancsára alapított ezred jogutód szervezete, a Magyar Honvédség önálló alakulataként 2012-ben vette fel a vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár nevet.