Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hatodik Békés megyei középiskola csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. április 14. 14:21

Ünnepélyes keretek között kötött együttműködési megállapodást az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred és a Péter András Gimnázium és Kollégium április 12-én, Szeghalmon. Békés megyében immár a hatodik intézmény csatlakozott a honvédelmi és hazafias nevelést biztosító Honvéd Kadét Programhoz.

Szeghalom (4)

Az együttműködési megállapodást Somogyiné Ambrus Erika, a Péter András Gimnázium és Kollégium intézményvezetője, Vantal Zsolt ezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka és Kepenyes András, a Gyulai Tankerületi Központ irodavezetője írta alá.

Somogyiné Ambrus Erika az együttműködés előnyei kapcsán elmondta: a kadétprogramhoz való csatlakozásuk olyan lehetőségeket nyújt a nagy múltú középiskola számára, mely egyúttal az itt élők javát is szolgálja.

Vantal Zsolt ezredes kiemelte: a Honvéd Kadét Programnak köszönhetően a fiatalok olyan alapértékeket sajátíthatnak el - köztük a fegyelem, pontosság, precizitás és közösséghez való tartozás -, amelyeket a későbbiekben nem csak a katonai pályán, hanem akár a civil életben is kamatoztatni tudnak.

A beszédek után Földi Csongor 11. évfolyamos tanuló előadásában a gimnázium egykori tanárának, Fülöp Károlynak az iskolaalapítóhoz szóló versét hallgathatták meg a jelenlévők.

Szeghalom (5)

A rendezvényen Almási László alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztályának osztályvezetője átadta a csatlakozást igazoló tanúsítványt az intézmény vezetőjének.

Az esemény zárásaként Túri János alezredes, a Szeghalmi Hivatásos Tűzoltó- parancsnokság parancsnoka és Kiss Károly tartalékos százados, az MH 2. TVE 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj honvédelmi-nevelési referense emlékszalagot kötött fel az iskolazászlóra.

Az ünnepség után Túri János alezredes állandó magángyűjteményét tekintették meg, ahol a különböző államok katonai egyenruháival, a rendvédelem, tűzoltóság és katasztrófavédelem emlékeivel ismerkedhettek meg a látogatók.