Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hatok és Irán januárban újra tárgyalnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 8. 8:36

A hatok és Irán kedden Genfben megállapodtak abban, hogy január vége előtt Isztambulban újabb tárgyalási fordulót tartanak. Az előre vártnak megfelelően az iráni nukleáris dosszié ügyében nem történt előrelépés – közölték a tárgyalásokhoz közel álló, de meg nem nevezett források.

A felek között közvetítő Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője részletesnek és lényegre törőnek nevezte a hétfői és keddi tárgyalásokat a befejezésük után ismertetett közleményében. Mint mondta, az Irán nukleáris programjával kapcsolatos nemzetközi aggodalmak álltak a tárgyalások középpontjában.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök még a keddi tárgyalások közben beszédet mondott egy vidéki városban, Arakban, és ebben felszólította a nagyhatalmakat, hogy oldják fel az Irán elleni szankcióikat, ha azt akarják, hogy a tárgyalások eredményesek legyenek. „Kétségtelenül hasznos volna, ha kijavítanák hibáikat, és változtatnának illetlen viselkedésükön" – jelentette ki az elnök az ENSZ büntetőintézkedéseire utalva. Ahmadinezsád beszédéről az angol nyelvű Press tévé tudósított.

Az elnök felszólította a nyugati országokat, hogy ismerjék ki Irán nemzeti „jogait", hozzátéve, hogy ha ezt nem teszik meg, azzal csak „lelkiismeret-furdalást" okoznak maguknak.

1595911219
Szaid Dzsalili, az iráni tárgyalóküldöttség vezetője a tárgyalások befejezése után Genfben az iráni állami televíziónak a következőket mondta: „Irán csak abban az esetben folytatja a tárgyalásokat, ha azok szimmetrikus együttműködésen alapszanak, és ha olyan témákról lesz rajtuk szó, amelyekről mindkét fél beszélni akar. Nem tárgyalunk Irán nukleáris jogairól, és Teherán soha nem enged a nyomásnak" – szögezte le.

Ezt megelőzően a megbeszélésekhez közel álló iráni és nyugati források közölték, hogy reményeik szerint a jövőre elkezdődő tárgyalássorozaton érinthetik „a legkényesebb" témákat.

A kétnapos genfi tanácskozást azzal a céllal rendezték meg, hogy újraindítsák az Irán vitatott atomprogramjáról folytatott, 14 hónapja megszakadt párbeszédet. A zárt ajtók mögött megtartott találkozón az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja – az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína –, valamint Németország képviselői ültek tárgyalóasztalhoz az iráni küldöttséggel Catherine Ashton közvetítésével.

Számos ország gyanúja szerint Teherán atomfegyver létrehozásán dolgozik polgári célúnak mondott nukleáris programjának leple alatt. A nemzetközi közösség fő követelése ezért az, hogy Irán állítsa le urándúsító programját, ezt azonban Irán mindeddig kategorikusan elutasította.

A hatok jó előre igyekeztek lehűteni a tárgyalásokhoz fűzött várakozásokat.