Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A haza szolgálata: büszkeség

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Schöff Gergely |  2024. augusztus 27. 8:51

„Igazán tiszteletreméltó, hogy tartalékosként csatlakozhatok a haza szolgálatára. Részt fogok venni az öthetes alapkiképzésen és nagyon büszke vagyok arra, hogy már ezt az egyenruhát viselhetem” – mondta ifjabb Schobert Norbert bevonulása napján, a gödöllői laktanyában, augusztus 26-án.

„Önök most fogják megkezdeni azt az összevont, modulrendszerű, öthetes kiképzést, melynek végén alkalmasak lesznek alapvető katonai feladatok ellátására” – köszöntötte az MH vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezredhez bevonuló közel kilencven fős állományt dr. Drót László dandártábornok, az MH Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka. A parancsnok felhívta a figyelmet, hogy bár a területvédelmi rendszer kiépítése már 2017-ben megkezdődött, csak a tavalyi évben állt fel az ország egészét lefedő hét területvédelmi ezred, illetve az azokat összefogó parancsnokság. Mint hangsúlyozta, ennek köszönhető, hogy az idei évben már nagy létszámban tudják fogadni a tartalékos szolgálat iránt érdeklődőket, akik munkájuk és tanulmányaik mellett vállalják a haza szolgálatát.

20240826_Godollo_Teruletvedelmi_tartalekos_bevonulas_SG_043

„A Szeretem, megvédem! kampányunk júniusban azzal a céllal indult el, hogy megerősítsük Magyarország immunrendszerét; amik ti is lesztek és amik mi is vagyunk, mint tartalékos katonák. Nagy öröm számunkra, hogy a kampány rendkívül jó eredménnyel zárta az eddigi hónapokat, hiszen több száz olyan fiatallal kötöttünk szerződést, akik érzik magukban az elhivatottságot, hogy tegyenek valamit a hazájuk védelméért” – hangsúlyozta a bevonulás napján tartott sajtótájékoztatón Havasi Gergő t. szakaszvezető, az MH 2. Sportszázad katonasportolója.

Az alapkiképzést vállalók között van Dóbiás Zalán is, a HM Katolikus Tábori Püspökség tábori lelkésze, aki bevallása szerint „határozott és nagyon egyértelműen” érezte, hogy a Jóisten hívta meg a papi hivatás mellett a haza szolgálatára. „Amikor a honvédek esküt tesznek, az eskü vége úgy hangzik: Isten engem úgy segéljen. Azt gondolom, hogy az Ő segítségével egy teljesértékű és gyönyörű élet vár mindenkit, aki ezt a hivatást választja” – hangsúlyozta.

Hozzátette: a vallás és a honvédelem kéz a kézben jár, sőt, kiegészítik egymást. A sajtótájékoztató és a szerződéskötés után az egyéni felszerelés, közte az egyenruha felvételével folytatódott a kiképzés előtt álló honvédek napja.