Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Országos bajnokok a haza szolgálatában

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2024. augusztus 27. 8:24

„Magyarországot sokszor képviseljük versenyeken, hamarosan pedig katonaként is szolgálhatjuk szeretteinket. Mindenkinek kötelessége, hogy időt szánjon hazájára. Így teszünk mi is sportolóként és immár honvédként” – fogalmazott Lőrinczi György, a Vasas úszóedzője, aki tanítványai és birkózók körében írta alá belépési szerződését augusztus 26-án, a Bálna Honvédelmi Központ toborzó irodájában.

Augusztus utolsó hétfőjén hét magyar bajnok sportoló gyűlt össze, hogy ünnepélyes keretek között belépjenek a Magyar Honvédség kötelékébe. A tartalékos katonák egyre népesebb tábora négy birkózóval és három úszóval bővült. Boncz Ádám őrmester a Bálna újonnan létrehozott toborzó irodájában személyesen fogadta Fáth Biankát, Páli Mirellát, Botos Dominikot és Rafael Dánielt, valamint Szokol Szonját, Olajos Dorottyát, Sámóczi Milánt és edzőjüket, Lőrinczi Györgyöt.

„Mindig is nagyon tiszteltem a sportolókat, kiemelkedő fizikai és mentális felkészültségük a honvédség számára hasznos, becsülendő értékek. Büszkék vagyunk, hogy egyre több versenyző választja a tartalékos katonai szolgálatot. Nálunk új közösség tagjaként tehetnek Magyarországért, mi pedig segítjük felkészülésüket” – mondta Boncz Ádám őrmester, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság toborzó altisztje.

20240825_sportoloktartalekosszezodeskotes_HSZ01

A sport és a honvédelem közös értékeire mutatott rá Lőrinczi György is, aki területvédelmi tartalékosként csatlakozik a haderőhöz. „Tanítványaimnak minden nap meg kell küzdeniük saját magukkal, bizonyítási vágy ég bennük, emellett a hazájukat képviselik a nemzetközi színtéren, ami például egy úszónak hatalmas érzelmi motivációt jelent a legfájdalmasabb utolsó métereken. Bízom benne, hogy a katonasportolók motiválják a fiatalokat!” – fogalmazott.

Botos Dominik edzője és sportolótársai ösztönzésére kereste fel a toborzó irodát. „Biztos hátteret érzek magam mögött, ha többen segítik a felkészülésemet. Szerencsére a szolgálati napokat és a versenynaptárat sikerül összehangolni, így a hadseregben is tudom teljesíteni a feladataimat. Örülök, hogy egyre több ember áll tartalékosnak, akikre támaszkodhat az ország” – mondta a DVTK Európa-bajnoki 7. helyezett birkózója.