Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A haza szolgálatában

Szöveg: Papp Nikolett |  2008. március 6. 8:06

A szerződéses legénységi állomány három hónapos ciklusonként történő bevonulása és alapkiképzése a kívülállók számára akár rutineljárásnak is számíthat, pedig ez az alkalom minden érintett, vagyis a kiképzők és az újonnan bevonulók számára egyszeri és megismételhetetlen esemény.

2008. március 4-én a szentendrei MH Központi Kiképző Bázis állománya számára a nap nem a szokásos kedd reggeli sorakozóval kezdődött. Az előző napok, hetek alatt kidolgozott terveknek megfelelően a kijelölt állomány a szerződéses katonai szolgálat megkezdésére bevonuló fiatalokat várta az állományba vétel, az egészségügyi vizsgálat, a bevonultatás logikája szerint kialakított szolgálati helyeken. Megérkezésüket követően megkapták a legalapvetőbb információkat a kiképző bázis munkájáról, az elkövetkezendő három hónap lefolyásáról, a várható követelményekről.

Az előzetes várakozásnak megfelelően 158 fő, köztük 26 hölgy vonult be a kiképző bázisra, hogy a szokásos felvételi eljárás egyes állomásain végighaladva „egyenruhás állampolgárként" álljanak készen a kiképzési feladatok megkezdésére. Az állomány zöme ezúttal Somogy és Békés megye településeiről érkezett, kisebb részük azonban szinte az ország minden régióját képviselte. A három hónapos kiképzés befejezése után a szerződéses katonák elsősorban a tatai és a hódmezővásárhelyi lövészdandár állományát erősítik. A bevonulás egyik érdekes kezdeményezése volt a városi televízió részéről, hogy néhány, arra önként vállalkozó katona felkészülésének folyamatát nyomon kísérik és a kiképzés befejezését követően önálló műsorként bemutatják.

1595874020