Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Chavezt feljelentik népirtás miatt

Szöveg: hirtv.hu |  2008. március 6. 8:16

Kolumbia népirtás miatt feljelenti Hugo Chavez venezuelai elnököt a hágai nemzetközi bíróságon. A többi közt azzal vádolják Chavezt, hogy radioaktív urániumot juttat a baloldali fegyvereseknek.

A gerillák ellen a kolumbiai kormány a múlt héten indított újabb hajtóvadászatot. Katonáik Ecuadorba is átléptek. Emiatt a déli szomszéd nemzetközi vizsgálatot követel.

Diplomáciai csatározássá szelídült az elmúlt napok latin-amerikai szembenállása. Ecuador és Venezuela vasárnap vezényelt katonákat a kolumbiai határra, miután a kolumbiai hadsereg átlépett Ecuadorba és ott kivégezték a FARC gerillaszervezet egyik vezetőjét.

A FARC, egy baloldali kolumbiai gerillaszervezet eddig is sok segítséget kapott Ecuador és Venezuela szocialista kormányaitól. A kolumbiai vezetés elsősorban Hugo Chavezt vádolja a gerillák támogatásával.

Egy lefoglalt laptop alapján azt is tudni vélik, hogy a venezuelai elnök 300 millió dollárt, fegyvereket és 50 kiló urániumot adott a FARC-nak, amit a drogbevételeiből fizetett.

A legerősebb szövetségessel egyértelműen ő rendelkezik. A FARC elleni hajtóvadászatot az Egyesült Államok pénzeli, ők pedig jó előre közölték: szabad kezet adnak Kolumbiának, akkor is, ha ez a határokon átívelő akciókat jelent.

Címkékvizsga