Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A haza védelme közös ügyünk”

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: a minisztérium felvételei |  2021. szeptember 5. 17:32

Marcali és Keszthely térségéből érkező nyugállományú katonákkal és honvédségi nyugdíjasokkal találkozott Benkő Tibor honvédelmi miniszter szeptember 5-én, vasárnap, Balatonakarattyán.

nyugdíjas_fórom_HM (3)

Néhány hét kihagyás után Balatonakarattyán folytatódott az a fórumbeszélgetés-sorozat, amelynek keretében Benkő Tibor honvédelmi miniszter nyugállományú katonákkal és honvédségi nyugdíjasokkal vitatta meg a Magyar Honvédséget érintő aktuális kérdésköröket. A fórumon részt vett Szabó István, a tárca honvédelmi államtitkára is.

nyugdíjas_fórom_HM (1)

A tárca vezetője beszámolt a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eddig elért eredményeiről és a jövőt érintő lépésekről. A résztvevők egy kötetlen beszélgetés során tehették fel kérdéseiket, valamint véleményezhették a Magyar Honvédséget érintő témaköröket.

A honvédelmi miniszter a találkozó folyamán többször kiemelte: ugyanolyan szükség van arra a fiatalra, aki nemrég határozta el, hogy az élete árán is megvédi a hazáját és jelentkezik a honvédség bármilyen szolgálati formájára, valamint arra a nyugállományú katonára, aki egykor aktív katonaként szolgált a Magyar Honvédség kötelékein belül. „A haza védelme közös ügyünk. Szeretteinkért, családunkért és az országért magunk vagyunk felelősek, így együtt kell tenni azért, hogy eredményesek legyünk. Ehhez egyaránt szükséges az aktív és a nyugállomány együttes ereje, illetve azok a fejlesztések, beszerzések, amiket az elmúlt években eszközölt a Magyar Honvédség” - hangsúlyozta a tárcavezető.

nyugdíjas_fórom_HM (2)

Benkő Tibor kiemelte: magasabb szintre kell emelni a nyugállományú bajtársakról való gondoskodást, hiszen az elmúlt évtizedekben ők teremtették meg a Magyar Honvédség képességeit, tapasztalataikkal segítő kezet tudnak nyújtani a fiatalabb generációnak. Tudásukra, tapasztalatukra nem csak a haderőfejlesztés, de a hazafias honvédelmi nevelés terén is számít a tárca és a honvédség vezetése.

plusz_kapott (4)

A jelenlévők megismerhették a részükre létrehozott támogató programot, amelynek keretén belül akár vásárlási kedvezményeket is igénybe vehetnek az arra kijelölt üzletekben és szolgáltatási platformokon.

A regionális fórumon szerepet kapott a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részletezése, a honvédelmi költségvetés kapcsán pedig kiderült: 2024-re Magyarország eléri a NATO által is szorgalmazott két százalékot, amelynek legalább húsz százalékát beruházásra és fejlesztésre kell fordítani. A folyamatos fejlődéshez a magyar kormány évről évre nagyobb összegeket különít el.

nyugdíjas_fórom_HM (5)

„A kitűzött célokat elérve végül elmondhatjuk majd: Magyarország a térség meghatározó haderejévé vált, rendelkezik egy olyan ütőképes hadsereggel, amely garantálni tudja az ország és a magyar emberke biztonságát és békéjét”- fogalmazott Benkő Tibor.

plusz_kapott (1)