Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légiparádé Börgöndön

Komoly fejlesztések a repülőtéren

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Albatrosz Repülő Egyesület |  2021. szeptember 5. 18:42

Utánégető, írhatnánk stílusosan, hiszen a nagyszabású kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató után szeptember 12-én, Börgöndön is légiparádét rendeznek. Az Albatrosz Repülő Egyesület szervezte napon - a tervek szerint - a Magyar Honvédség repülőeszközei is tiszteletüket teszik.

borgond2

Néhány nappal ezelőtt nagyjából véglegessé vált a hagyományos ősz eleji börgöndi légiparadé dinamikus programja, amelyben a Magyar Honvédség részéről H-145M és Mi-17-es helikopterek, Zlin 242L kiképző repülőgép és – szinte természetesen - JAS-39C Gripen vadászrepülőgép szerepel. A Székesfehérvár közelében található repülőtérre kilátogatók gyönyörködhetnek majd Józsa Dávid, Veres Zoltán, Dányádi Miklós, Imreh Lajos és Dolhai Krisztián civil műrepülők légi mutatványaiban is.

Jó hír, hogy a rendezvény jegyárai nem emelkedtek a tavalyihoz képest: a felnőttek 3000 forintért, míg a hat esztendősnél idősebb gyermekek 1000 forintért válthatnak jegyet a repülőnapra – kizárólag a helyszínen és csak készpénz ellenében. Hat éves kor alatt a belépés ingyenes. A szervezők felhívják mindenkinek a figyelmét, hogy a Börgöndi Légiparádén, mint szabadtéri rendezvényen is, csak koronavírus ellen védett személy vehet részt.

borgond1

A repülőtérrel kapcsolatos hír továbbá, hogy a nyáron nagyszabású felújítás kezdődött Börgöndön. Szilády Dezső, az egyesület elnöke már régóta szorgalmazta, hogy minden reális igényt kielégítő sport és üzleti célú légikikötő létesüljön a megyeszékhely szomszédságában. Ráadásul, a két ütemben zajló fejlesztéseknek köszönhetően a reptér polgári és katonai pilóták előképzésére is megfelel majd. Az Albatrosz Repülő Egyesület saját beruházásaként nyár elején először egy acélszerkezetű sportrepülő hangár építését kezdte el, ahol egyrészt méltó körülmények között tárolhatnak légijárműveket, másrészt a Nemere-projekt is itt folytatódhat. (A projekt keretében építik újjá a legendás, fehérvári gyártású vitorlázógépet, mely a berlini olimpián aratott nagy sikert.)

A hangár mellé a fehérvári önkormányzat támogatásával épül egy közösségi objektum, amely sokrétű és kombinálható funkciót tölt majd be. Az oktatás igényeit két terem szolgálja majd ki. A közösségi épület egyébként a két új hangár között helyezkedik majd el, mert egy második hangár építése – ismét az egyesület saját beruházásaként – szintén szereoel a tervekben.

borgond4

Az Albatrosz Repülő Egyesület honlapjának információi szerint a fenti fejlesztések állami beruházással folytatódnak. A kormány a Modern Városok Program keretein belül körülbelül 10-15 milliárdos beruházást valósít meg, melynek eredményeként a börgöndi repülőtér üzleti célú repülőgépek fogadására is alkalmas lesz. Ez a teljes régió gazdasága szempontjából nagy előrelépést jelenthet.

Címkékrepülőtér