Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A haza védelmének legfőbb értéke maga az ember

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Kormány Gábor |  2023. március 23. 18:28

Száztizenegy, a negyedik Egységes Alapkiképzési Programban részt vevő katona tett nyilvános esküt Nagykanizsán, március 23-án, csütörtökön. Az eseményen részt vett Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke is.

„Amikor 2017-ben elindult a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, nehéz örökséggel kellett építkezésbe fognunk. Azt önök is tudják, hogy 2004-ben, százharminchat év után, felfüggesztették a sorkatonaságot, és a honvédelem kérdését sokan a NATO-tagság által megoldottnak gondolták, illetve nem érezték egy esetleges háború veszélyét. Azt gondolom, hogy most, napjainkban egyre világosabb, hogy ez egy téves gondolat volt” – köszöntötte az esküt tevő katonákat Gion Gábor a nagykanizsai Erzsébet téren.

A Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára kiemelte: a mai napnak, illetve minden alkalomnak, amikor a Magyar Honvédség a hazájukért tenni akaró fiatalokkal gyarapodik, különleges jelentősége van. „Ma önök itt, több mint százan, esküvel fogadták, hogy Magyarországot híven szolgálják, hűséges honvédjei lesznek” – emlékeztetett Gion Gábor, aki felidézte, hogy Dobó István egri várkapitány katonáinak eskütétele – „Véremet és életemet a hazáért!” – a kisszámú várvédők diadalához vezetett Eger 1552-es ostromakor. Hozzátette: „a magyar katona hivatása nem hétköznapi munka, hanem állandó készültség és áldozatvállalás. Munkaideje nem jár le a nap végén, az egyenruhát nem akasztja szögre nyolc óra elteltével. Elengedhetetlen, hogy a társadalom mindezt lássa és elismerje.” Az államtitkár beszédében úgy fogalmazott, hogy a haza védelmének legfőbb értéke maga az ember, mert a nemzeti politika és korszerű technika önmagában kevés.

20230323_KG_nagykanizsa_esku_013

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy köszönetet mondott azoknak, akik vállalták, hogy felveszik a Magyar Honvédség egyenruháját és vállalják, hogy ha kell, akár életük árán is megvédik hazájukat. „Nem kérhetünk ettől többet, ezért tisztelet és köszönet jár önöknek. És azoknak a családoknak is, akik ránk merték bízni fiaikat és lányaikat. Azt ígérhetem, hogy valóban nem csak az alapkiképzés végén, hanem a teljes szolgálat alatt igyekszünk olyan képességeket adni ezeknek a fiataloknak, amelyet nem csak mundérban, nem csak a honvédség keretein belül, hanem a mindennapi életben is tudnak hasznosítani, akár a saját foglalkozásuk terén is” – hangsúlyozta a Honvéd Vezérkar főnöke.

Az altábornagy köszöntőjében hangot adott abbéli örömének is, hogy Nagykanizsán újra lehetett katonai esküt hallani és megtisztelőnek nevezte, hogy a nyugat-dunántúli városban újra szól a katonazene, miközben nem csak a tartalékosok, az aktív szolgálatot vállalók és családtagjaik, hanem nyugdíjas katonák és olyan érdeklődők is megjelentek a rendezvényen, akik fontosnak vélik a honvédelem ügyét.

20230323_KG_nagykanizsa_esku_009

A most esküt tevők az öt plusz egyhetes elméleti és gyakorlati egységes alapkiképzési felkészülésüket február 13-án kezdték meg. Az Egységes Alapkiképzési Program a Magyar Honvédség területvédelmi ezredeinél zajlik, és azok, akik az öt hét alapkiképzés és egy hét adminisztrációs hét után úgy döntenek, hogy szerződéses katonának akarnak állni, azoknak további kéthetes lövész alapozó felkészítésen szükséges részt venniük.

A nyilvános katonai eskütételen Balogh László, Nagykanizsa polgármestere és dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja, valamint a Honvédelmi Minisztérium elöljárói, továbbá közigazgatási és oktatási szervezetek képviselői is részt vettek.