Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Segítettek a bajnokok

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. március 23. 17:43

„Ez egy nagyon sikeres akció volt, mindenkinek köszönjük szépen az együttműködést. Örömmel tudom bejelenteni, hogy hat és fél millió forint jött össze a kezdeményezés nyomán” – mondta Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára a „Bajnokok a Bajnokokért” jótékonysági aukció budapesti záróeseményén március 23-án.

A kezdeményezés keretében számos élsportoló ajánlott fel különleges relikviákat, melyet az árverések nyertesei a Bálnában tartott zárórendezvényen vehettek át. A Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága és a WonderFlora & CMT Alapítvány jótékonysági aukciójából befolyt összegből Drávucz Rita kétszeres olimpiai negyedik helyezett, Európa- és világbajnok vízilabdázó lánya gyógykezelését támogatja az alapítvány – Flóra CMT genetikai rendellenességgel született –, illetve nemzetközi interdiszciplináris neuromuszkuláris konferenciát rendez áprilisban a fővárosban.

„Megint bizonyította a magyar sport, a sportolók, a sportszerető közvélemény, hogy össze tud fogni egy jó ügy érdekében. Ha figyelték az elmúlt időszakban a sportért felelős államtitkárság tevékenységét, akkor látható, hogy szeretnénk minden olyan ügyet támogatni és segíteni, amely a magyar sportot előre viszi” – mondta el a jelenlévőknek Schmidt Gábor.

HM_Sportallamtitkarsag_sajttaj_20230323_03 copy

A jótékonysági akciót több magánszemély és szervezet is nagyvonalú felajánlásokkal támogatta, köztük például a Magyar Labdarúgó Szövetség. Klasszis sportolóink közül – többek között – dr. Baji Balázs világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó és Szabó Gabriella háromszoros olimpiai bajnok kajakozó relikviájára is lehetett licitálni.

„A 2007-es londoni világbajnokságon viselt rajtszámomat ajánlottam fel az aukcióra. Ez az emlék számomra meghatározó, pályafutásom legjelentősebb eredményének elérésekor viseltem, s nagy örömmel ajánlottam fel egy jó cél érdekében. Azzal, hogy másoknak is tud segíteni ez a tárgy, még fontosabbá vált számomra. A kezdeményezés megmutatta, hogy a magyar sport nagyon összetartó közösség, s igenis a sportolóknak fel kell lépniük olyan jó célok érdekében, mint ez is” – nyilatkozta érdeklődésünkre Baji Balázs.

„Én azt a mezt ajánlottam fel, amelyben a riói olimpia előtt a magyar válogatókon szerepeltem. Hatalmas küzdelmek kötődnek hozzá, mert Magyarországról talán nehezebb válogatóról kijutni egy olimpiára, mint ott nagy eredményt elérni. A szóban forgó mez nélkül nem lehetnék most háromszoros olimpiai bajnok, úgyhogy érzelmileg igen erősen kötődöm hozzá. Így olyan ügyért ajánlottam föl, ami tényleg közel áll a szívemhez. Nagyon fontos, hogy Flóra épülését segítsük” – mondta el kérdésünkre Szabó Gabriella háromszoros olimpiai bajnok kajakozónk.

HM_Sportallamtitkarsag_sajttaj_20230323_10 copy

„A sportért felelős államtitkárság részéről szép gesztus, hogy a WonderFlora & CMT Alapítvánnyal együttműködve megszervezte a kampányt. Nekünk sportolóknak mindig nagy öröm, ha egy jó ügy mellé állhatunk” – tette hozzá a három ötkarikás aranyérme mellé kilenc-kilenc világbajnoki és Európa-bajnoki címet is szerzett sportolónk.

Mindkét sportolói ereklye egyébként Batházi Tamás egykori válogatott úszó, olimpikon tulajdonába került. „Licitálóként is nagyon megtisztelő volt ezen az egész aukción részt venni. Civil emberként, a sportolói pályafutásom után is nagyon fontosnak tartom a példamutatást. Balázst és Gabit is személyesen ismerem, mindketten nagyon jó barátaim, ezért is licitáltam az ő tárgyaikra. Igazi megtiszteltetés, hogy két ekkora sportikonnak a tárgyai kerültek hozzám” – tudtuk meg a civilben mérnöki irodát működtető, de sportdiplomáciai, sportirányítói, szervezői tevékenységében továbbra is aktív Batházi Tamástól.

Az aukcióból és a további adományokból befolyt összeg lehetővé teszi, hogy Drávucz Rita kislánya, Flóra egy fontos műtéten essen át, s így hatékonyan folytatódhasson a gyógykezelése. Az alapítvány által szervezendő, a résztvevők számára ingyenes neuromuszkuláris konferenciára pedig – minden várakozást felülmúlva – már több mint kétszáz érdeklődő szakember, orvos, ortopédus, ápoló, gyógypedagógus jelentkezett.