Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A hazafias nevelés nemzeti érdek!”

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. május 31. 17:25

Egy tanév alatt huszonnégy tanintézményből összesen háromezer-négyszáz fiatalt sikerült bevonnia a hazafias és honvédelmi nevelésbe az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandárnak és Csapatmúzeumának, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumnak és a Debreceni Tankerületi Központnak. Az időszakot lezáró rendezvényre, amelyet a debreceni Kossuth Laktanya Sportpályáján tartottak május 31-én, négyszázharminc iskolás látogatott el.

A dandár, a honvéd középiskola és kollégium és a tankerületi központ 2021. november 17-én írta alá azt a háromoldalú együttműködési megállapodást, amely keretében számos – a tizenhárom-tizennégy éves fiatalok pályaorientációját célzó – programot szerveztek a hazafias és honvédelmi nevelés jegyében. A laktanya látogatások mellett az iskolások megtapasztalhatták a hajdúhadházi gyakorlótéren, hogy milyen egy éleslövészet, valamint számos katona- és helytörténeti előadáson részt vehettek, többek között a debreceni Honvédtemető és Hősök temetőjében. Utóbbiért a dandár 2012-ben megalakult Csapatmúzeuma felelt, amely a Magyar Honvédség egyedülálló közművelődési intézménye.

„Az elmúlt másfél év alatt számtalan lehetőséget kínáltunk a tanintézményeknek arra, hogy hogy a fiatalok megismerhessék a Magyar Honvédség feladatrendszerét, és élményszerű hazafias és honvédelmi foglalkozásokon vehessenek részt, betekintést kapva a katonák mindennapi életébe” – fogalmazott nyitóbeszédében Varga István ezredes, az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár parancsnokhelyettese. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy „a fiatalokkal együtt eltöltött idő nagyon fontos, hiszen a nemzeti öntudatra nevelés, a hazafias nevelés nemzeti érdek.”

Hazafias_es_Honvedelmi_Nevelesi_Program_zaronap_20230531_07 copy

A tanév zárórendezvényén a több, mint négyszáz fiatal tesztelhette tudását a dandár névadójának életéről, egy történelmi kvíz keretében, illetve egy – többek között airsoft lövészetből és mátrix futásból álló – sportvetélkedőn is megmérethették magukat, mindeközben pedig fegyverzettechnikai és statikus haditechnikai bemutató is várta őket. Az esemény végén, az eredményhirdetésen Kis Ákos vezető-kormánytanácsos, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási és Ifjúságstratégiai Főosztály Ifjúságstratégiai Osztályának vezetője adta át a jutalmakat.