Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A helikopterbázison járt az ÖHP parancsnoka

Szöveg: Tószegi Zoltán százados |  2012. január 28. 18:37

A névadó Ittebei Kiss József hadnagy születésének 116. évfordulójára emlékeztek január 26-án, csütörtökök a szolnoki helikopterbázison. Az ünnepségen részt vettek a bázisra települt alakulatok elöljárói is.

1595930716
Az ünnepségen résztvevő Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság december 1-jén kinevezett parancsnoka – aki ezt a napot választotta arra, hogy csapatlátogatáson vegyen részt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison – Sáfár Albert dandártábornokkal, légierő haderőnem főnökével együtt helyezte el az első koszorút Ittebei Kiss József hadnagy emléktáblájánál. Ezt követően Lamos Imre dandártábornok, a helikopterbázis parancsnoka, illetve a helyőrségben települő alakulatok parancsnokai is koszorúztak.

Kozsik Gergely százados, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj hadműveleti részlegének beosztott tisztje ünnepi beszédében kiemelte: Ittebei Kiss József nem csak eredményességével, hanem humánus harcmodorával is példa lehet mindenki előtt. A „levegő lovagja" nem elpusztítani, hanem földre kényszeríteni igyekezett az ellenséget, és győzelmei több mint felét emberi élet kioltása nélkül aratta.

Az ünnepséget követően Domján vezérőrnagy megtekintette a bázisról szóló bemutatót, majd részt vett a 2012. évi Repülésbiztonsági Konferencián, amelyet Nagy János ezredes, parancsnokhelyettes nyitott meg. Lamos Imre dandártábornok a 2011-es repülésbiztonsági tapasztalatokat összegző előadása után
Lázár Bála alezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis repülésbiztonsági főnöke elmondta: az évek óta csökkenő anyagi erőforrások mellett a humán oldal kiemelkedő teljesítménye segített megőrizni az igen jó repülésbiztonsági statisztikát.

1595930716
Az ÖHP parancsnoka állománygyűléssel zárta szolnoki látogatását. Elmondta: nagy megtiszteltetésnek tartja kinevezését, és azért is ragaszkodott a személyes találkozáshoz.

A tábornok beszédében kitért minden olyan kérdésre, amely a katonákat foglalkoztatja, így szólt a devizahitelekről, a cafeteria rendszerről, a nyugdíjszabályok változásairól, illetve az utazási és a lakástámogatás módosulásáról. Mindezek mellett méltatta a katonák szakmaiságát és hozzáállását is.

Domján vezérőrnagy felhívta a figyelmet a szemléletváltás szükségességére a változatlan feladatok változatlan létszám mellett való ellátása érdekében.

A bázissal kapcsolatban elmondta: előrehaladott fázisban vannak a tárgyalások a helikopterek beszerzéséről. Mindez egyértelműen jelzi a kormányzati szintű elkötelezettséget, amelynek következtében akár már idén szakmai előkészítő feladatok adódhatnak a forgószárnyas képesség „új dimenzióba" emelése kapcsán.

Búcsúzóul a tábornok aláhúzta az információáramlás fontosságát. Ennek érdekében arra kérte a parancsnokot, hogy a fontos kérdésekről soron kívül tájékoztassa az állományt.

1595930717

 Fotók: Papp Béla főhadnagy és Fodor András törzszászlós