Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A héten megkezdődik az amerikai csapaterősítés

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 16. 10:26

Már a héten megérkezik Afganisztánba a 30 ezres csapaterősítés előőrse – jelentette be az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke Kabulban hétfőn. Mike Mullen tengernagy Kabulban tárgyal egyrészt a küszöbönálló amerikai csapaterősítésről, másrészt az afgán biztonsági erők kiképzéséről.

Újságíróknak aggodalmát fejezte ki az afgán tálibok és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat, valamint más szélsőséges csoportok egyre nagyobb mértékű összejátszása miatt. Meglehetősen komor képet festett az afgán felkelők térnyeréséről: a 34 tartomány harmadában urai a helyzetnek, “egyre több erőszakkal élnek, átütőerejük növekvőben és terjeszkedésük is egyre kifinomultabb" – mondta az amerikai vezérkari főnök.

Mullen elmondta, hogy a közelmúltban csapatokat keresett fel Kentuckyban a Fort Campbell, Észak-Karolinában a Camp Lejeune kiképző táborokban. Utóbbiból már a héten megérkeznek Afganisztánba a 30 ezres csapaterősítés első tengerészgyalogos egységei.

Mullen kabuli tárgyalásai után Iszlámábádban a pakisztáni kormányt akarja nyomás alá helyezni, hogy többet tegyenek annak érdekében, miszerint a felkelők ne leljenek menedékre az országban. Washington meggyőződése, hogy az al-Kaida vezetőinek nagy része áttette székhelyét Afganisztánból a határmenti, szinte törvényen kívüli, ellenőrizetlen pakisztáni régiókba. Az amerikai katonai vezető ugyanakkor úgy látja, hogy az elmúlt másfél évben a pakisztáni kormányzat sokkal elkötelezettebb a helyzet megoldásában.