Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Városi csata két helyszínnel

Szöveg: Szurmay Zoltán õrnagy |  2009. december 16. 10:05

Három katonai és rendőri szervezet vett részt azon a közös tömegkezelési gyakorlaton, amelyet a Többnemzeti Harci Kötelék – Nyugat (MNTF-W) pec-i bázisán tartottak december 11-én. A betonozott nyílt terepen felsorakoztak az EULEX missziósai, az MNTF-W katonai szervezeteinek katonái és a koszovói rendőrség, a Kosovo Police egyenruhásai.

A terep fölötti magaslatról a táborban települt nemzetek katonái figyelték az eseményeket, mely módszertani bemutató is volt.

Az EULEX (European Rule of Law Mission) az Európai Unió Jogállamiság Missziója a balkáni államban. E misszióban rendőrök, és polgári igazságszolgáltatási szakemberek szolgálnak. A tizenegyedik CRC (crowd riot control), vagyis tömegkezelési gyakorlaton a KFOR részéről részt vettek a nyugat-koszovói régióban állomásozó magyar, olasz, román és szlovén erők.

A programot figyelemmel kísérte Roberto D’Alessandro olasz dandártábornok, az MNTF-W parancsnoka. Jelen voltak az országban békefenntartó feladatokat ellátó katonai rendőri erők parancsnokai, képviselői. A nézőket angolul és albánul tájékoztatták az éppen zajló akciókról, melyek a forgatókönyv szerint zajlottak.

Egy konfliktust kellett kezelni, ám a „csata" két helyszínen zajlott, mint ahogy a városi forrongások alkalmával is különböző utcákból jelennek meg a rendzavarók.

Első ízben a Kosovo Police sötétkék ruhás rendőrei próbálták feltartóztatni az olasz ellenerőt. Azonban olyan elszánt csapattal találták magukat szemben, hogy be kellett vetni az EULEX román egységét. A Jandarmerie feliratot viselő pajzsos-sisakos rendőrök páncélozott jármű támogatásával, füstgránátvetők biztosításával szorították egyre hátrébb a tüntetőket. Nyomukban ott voltak az EULEX fehér terepjárói.

Eközben új fordulat következett be a tér északi részén. Az egyik utcából a magyar ellenerő akarta birtokba venni az ellenőrzött területet. – Attention, attention, this is KFOR – figyelmeztették a tüntetőket. – Az olasz békefenntartók pajzsaikkal védekeztek a rájuk zúduló vizes flakonoktól. A forgatókönyvnek megfelelően, egy közülük megsérült, katonai mentővel kellett elszállítani.

 

Az MH KFOR Kontingens, augusztusi megérkezését követően rendszeresen gyakorolta a CRC-feladatokat. A mozaikszó arra is utal, hogy e rendfenntartó tevékenység többet jelent a tömegoszlatásnál. A magyar békefenntartók hol saját honfitársaikból, hol külföldiekből álló ellenerővel küzdöttek meg. Fordítva is igaz, olykor a magyarok dobálták meg a „robotzsarukat".

Legyenek bármelyik oldalon a katonák, a CRC végrehajtása alapos, folytonos felkészülést és jó erőnlétet kíván. A nemzetközi erők összekovácsolása már a hét elején elkezdődött, a tizenegyedik bemutatóig többször is összecsaptak az egyenruhások a civilnek öltözöttekkel. A katonák a fogások rendszeresen ismétlésével tartják szinten magukat.

A tömegkezelés a KFOR Kontingensnek, a válságkezeléssel és a békefenntartó tevékenységgel összhangban megszabott alapfeladata. Az egyébként járőröző és objektumvédelmet is ellátó katonák havi rendszerességgel fejlesztik CRC képességeiket.

Fotó: Fülöp Gábor törzsőrmester