Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Maratonra készül a legjobb női sportoló

Szöveg: Szűcs László |  2009. december 16. 10:52

A Magyar Honvédség idei sportbajnokságán a legeredményesebb női versenyző Kárász Erika őrmester, a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár tiszthelyettese lett. Az eredményért járó oklevelet és kupát az ifjú hölgy a közelmúltban vehette át Budapesten.

Katonai sportbajnokság. Ez a kifejezés azt jelenti, hogy a Magyar Honvédség alakulatai minden évben megmérkőznek egymással, mégpedig összesen négy versenyszámban. E négy versenyszám a mezei futás, a járőrbajnokság, a katonai háromtusa és a lőbajnokság.

A versenyszámok eredményeinek összesítése után kihirdetik az eredményeket csapat, és egyéni kategóriában. Az egyéniben a 35 év feletti, valamint a 35 év alatti férfiakat, illetve a nőket külön-külön díjazzák. 2009-ben a legeredményesebb női versenyző címet Kárász Erika őrmester, a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár tiszthelyettese nyerte el.

Erika alig tíz hónappal ezelőtt, február 1-jén kezdte meg szerződéses katonai szolgálatát a tatai alakulatnál. Korábban a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolára járt, ahol testnevelés-orosz szakon szerzett tanári diplomát. Jól tudja, hogy az orosz nyelv ismerete nem szokványos a mai fiatalok körében, édesanyja viszont orosz származású, így számára teljesen természetes volt a nyelvtanári diploma megszerzése.

A honvedelem.hu érdeklődésére Erika elárulta: azt, hogy katona lett, elsősorban korábban hivatásos katona édesapjának köszönheti, aki megszerettette vele ezt a hivatást. Így a főiskolai átvételét követően jelentkezett a Magyar Honvédséghez.

Az ifjú hölgy az alapkiképzést követően Tatára került, ahol – testnevelés tanári végzettségének köszönhetően – a dandár kiképzési főnökségére vezényelték, s jelenleg testnevelő tiszthelyettesi munkát lát el.

Mint mondta: nagyon szeret katona lenni, annak pedig kifejezetten örül, hogy munkája mellett jut ideje a sportra is. Ráadásul elöljárói és parancsnokai mindig biztosítottak lehetőséget neki az edzésekre, a felkészülésekre. Talán ennek is köszönhető, hogy az idei sportbajnokságon ilyen szép eredményt tudott elérni.

Erika nyolc éves kora óta sportol, mindig is futó volt. Kiskorában a rövidebb, öt-tíz kilométeres távokon indult, az elmúlt néhány évben viszont már félmaratoni versenyeken állt rajthoz. Jelenleg pedig a maratoni távval kacérkodik, erre készül. Mégpedig nem is keveset. Mint elárulta: heti hat edzésen vesz részt, alkalmanként általában másfél órát készül a következő versenyére.

 

Bevonulása után Kárász őrmester azonnal helyet kapott a tatai lövészdandár sportversenyeken induló csapatában. Bár a lőbajnokságon nem állt rajtvonalhoz, a többi versenyszámban szép eredményeket ért el. A mezei futóbajnokságon, a sportöltözékes, hat kilométeres távon első lett, akárcsak a női négyszer ezer méteres váltóban. A járőrbajnokságon – amelyben csak csapatverseny van – az Erikával induló tatai válogatott a második helyen végzett. a katonai háromtusa bajnokságon viszont ismét a dobogó legfelső fokára állhatott fel a fiatal tiszthelyettes.

– A járőrbajnokságon a lövészet újdonság volt számomra, hiszen korábban még nem túl sokat lőttem. Főleg nem

gépkarabéllyal. Szerencsére a verseny tájolás részével nem volt gondom, hiszen hobbi szinten a tájfutással is foglalkozom, így jól tudom használni a térképet és a tájolót. A verseny közbeni feladatokkal pedig korábban, már a főiskolán is találkoztam, hiszen a testnevelés szakon voltak hasonló feladatok – mondta Erika, akitől megtudtuk azt is, hogy a háromtusa bajnokságon is a lövészet volt számára a legnehezebb, nem is ért el túl jó eredményt, csak a középmezőnyben végzett. A kézigránát dobás viszont nem jelentett számára újdonságot, hiszen kislabda dobás számtalanszor szerepelt a főiskolai feladatok között is. A technika ugyanaz, csak a labdát kellett gyakorló gránátra cserélnie. A katonai felszereléses, háromezer méteres futás pedig azért nem volt kihívás számára, mert korábban a járőrbajnokságon és a mezei futóbajnokságon is így kellett a távot teljesítenie.

Azt, hogy nagy valószínűséggel ő lesz a 2009-es esztendő legjobb női sportolója, már a háromtusa bajnokság után diszkréten megsúgták neki. Hamarosan meg is érkezett az erről szóló a hivatalos parancs. A címmel járó oklevelet és kupát Erika november végén vehette át Budapesten. Ugyanezen a díjátadó ünnepségen Kárász őrmester még egyszer felállhatott a képzeletbeli dobogóra, hiszen a tatai lövészdandár csapata a csapatversenyben a második helyen végzett.

Erikától megtudtuk azt is, hogy további tervei között szerepel a jövő évi katonai sportbajnokságon való eredményes részvétel. „Civilként" pedig minél több maratoni versenyen szeretne elindulni és jó helyezéseket elérni. Ebben az alakulat sporttisztje, Róth Balázs főhadnagy is segíti. Akinek edzésein a fiatal tiszthelyettes nagyon sokat fejlődött.

 

Fotó: Urbán József szakaszvezető