Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A híd mindössze két vascső

Szöveg: Varga Erika |  2007. november 19. 10:13

Korábban már bemutattuk az afganisztáni PRT-ban dolgozó három Mission Team egyikét. Most azonban azokat szeretnénk megismertetni az olvasókkal, akik Baghlan tartomány déli területeiért – köztük a tartományi fővárosért és környékéért – felelnek.

A Mission Team 2. csoport a déli területekért Khinjan, Banu, Deh-e-Salah, Pol-e-Hesar, Pol-e-Komri járásaiért tartozik felelősséggel. Az említett járások sajátossága, hogy magába foglalja a tartományi fővárost és körzetét, az Andarab-völgyet – mely Észak-Afganisztán legkiterjedtebb mákültetvényeiről híresült el -, valamint a Salang-hágót.

A hágó egy 3300 méter magasban lévő, közel három és fél kilométer hosszú alagút és a hozzá vezető út, mely kiemelt fontosságú mind az ISAF erők, mind a civil lakosság szemponjából, hiszen az egyetlen aszfaltozott út, mely összeköti Afganisztán északi és déli területeit.

Torba Attila századost, a csoport parancsnokát a feladataikról kérdeztük:

– Felelősségi területemen az egészségügy fejlesztésére helyeződött a fő hangsúly. Jelenleg egy sürgősségi klinika építése van folyamatban a Khinjan járási Lalmei faluban, mely a járás egészségügyi ellátása mellett a Salang-hágó északi oldalán történt balesetek egészségügyi ellátását is képes lesz biztosítani, valamint a napokban kezdődik meg a Deh-e Salah járási Sasan faluban egy alapellátást biztosító klinika építése. Az oktatás területén főleg iskolaszerekkel és egyéb tanszerekkel tudunk segíteni az iskoláknak. A tél beállta előtt pedig meleg ruházat, fatüzelésű kályhák, pokrócok, takarók szerepelnek a kiszállított és kiszállítandó anyagok listáján.
Helyettesem Virágos-Kis Sándor főhadnagy feladata igen összetett, elsősorban felelős a feladatokra összeállítani a konvoj állományát, másodsorban a kiszállítandó anyagok összekészletezését. Leginkább azonban fő feladata

járőrözés alkalmával részt venni a helyi járásvezetőkkel történő tárgyalásokon, ahol mindenről fényképet és feljegyzést készít, amit egy erre a célra létrehozott adattárba gyűjt. Ez az adattár fontos információkat tartalmaz, a járásokról, hány lakosa van, hány iskola, klinika található, milyen az utak állapota, milyen gondok, problémák vannak.

Minden egyes alkalommal mikor elkísértem Õket egy-egy útjukra, különleges élményben volt részem. Volt, hogy rizsföldeken kellett átkelni, mire elértük az átadási ünnepség helyszínét, volt, hogy egy gyorssodrású folyó fölött átívelő hídnak nevezett két vascsövön kellett átkelni a túlpartra, hogy ellenőrizzenek egy vízerőművet. A helyi vezetők bizalommal fordultak hozzájuk. Az iskolákban az igazgatók és tanárok ismerősként fogadták a csoportot, és mindig már előre elkészített kívánság- és kéréslistával, álltak elő az iskola vagy a gyerekek számára. A Mission Team-ek számára fontos, hogy jó kapcsolatot alakítsanak ki a járásokban, hiszen bizalom és elfogadottság nélkül nem tudnának információt gyűjteni, ez pedig alapvetően hozzájárul ahhoz, hogy a kontingens megfelelően el tudja végezni alapfeladatát, az újjáépítést. – zárta a felsorolást a százados